ВУКОВИЋ: ИЗДВАЈАТИ ЗНАЧАЈНИЈА СРЕДСТВА ЗА КУЛТУРУ И УМЈЕТНОСТ

903

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић посјетио је јуче Културни центар Пале, гдје се изводе завршни радови на адаптацији сале за пројекције. Овај простор требало би да, уколико епидемиолошка ситуација дозволи, ускоро буде отворен за публику.

„Након радова на реконструкцији фасаде, крова, измјене столарије и санирања мокрих чворова, одлучили смо да адаптирамо и салу у Културном центру Пале.  Након овог што сам данас видио, могу да изразим задовољство, јер ћемо имати савремену салу за пројекције у потпуно новом руку“, рекао је Вуковић, додајући да ће у овом, другачијем и љепшем, простору засигурно уживати поштоваоци културе, позоришта, различитих манифестација које ће бити организоване у овој установи.

Вуковић је истакао да су радови на адаптацији сале у завршној фази, али да ће свечано отварање реконструисаног објекта сачекати повољнију епидемиолошку ситуацију. Вуковић је додао да се град у претходним годинама значајно изградио, те да је крајње вријеме да се посвети више пажње култури и умјетности.

„Вријеме је да почнемо издвајати значајнија средства за културу и умјетност, јер град и урбану средину не чине само зграде, улице и инфраструктура. Градови су оне средине у којима се одржавају културни догађаји, који имају културне манифестације и који имају објекте  за те намјене“, рекао је Вуковић, изражавајући наду да ће и сви доносиоци одлука почети да размишљају на овај начин.

Адаптацију сале финансирала је Градска управа Источно Сарајево из средстава намијењених реализацији пројеката у градским општинама. Адаптација сале, коју је осмислила архитекта Ивана Глуховић, представља другу фазу пројекта реконструкције објекта Културног центра Пале.

У претходној фази пројекта извршена је реконструкција фасаде, замијењена је комплетна столарија, санирани су мокри чворови и кров. За реконструкцију зграде Културног центра Пале из буџета Града Источно Сарајево издвојено је  око 280 хиљада КМ.