ВУКОВИЋ: ОТКАЗАНЕ АКТИВНОСТИ ПОВОДОМ ОБИЉЕЖАВАЊА ЕГЗОДУСА САРАЈЕВСКИХ СРБА

798

Активности поводом обиљежавања 24 године од егзодуса сарајевских Срба отказују се, а само ће у понедјељак, 16. марта, бити положени вијенци на Војничком гробљу „Мали Зејтинлик“ на Сокоцу, изјавио је данас Срни градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић.

Вуковић је навео да су градске власти добиле обавјештење од Министарства рада и борачко-инвалидске заштите, односно Одбора за његовање традиције ослободилачких ратова у Влади Републике Српске, да се отказују све активности у вези са обиљежавањем овог догађаја, као и Дана страдања Срба у Сијековцу, након одлуке Владе о забрани јавних окупљања.

Градоначелник Источног Сарајева је подсјетио да је, према ранијој најави програма, 16. марта у 12.00 часова требало да буде служен парастос у манастиру Светог Георгија на Равној Романији, а у 14.00 часова је требало да буде одржана духовна академија у Културном центру Пале, уз обраћање званичника и гостију, додајући да се те активности отказују.

„Једино ћемо ми, представници града, као и предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић положити симболично вијенце на Војничком гробљу `Мали Зејтинлик` на Сокоцу. Нажалост, ове године морамо на тај начин да обиљежимо тај догађај. Надам се да ћемо наредних година дати много више овом догађају на важности, коју и заслужује када је ријеч о страдању сарајевских Срба и у рату, али и поготово након потписивања Дејтонског мировног споразума“, навео је Вуковић.

Влада Републике Српске је 16. март – егзодус сарајевских Срба, уврстила у програм обиљежавања историјских догађаја од републичког значаја.

Не желећи да живе под туђом влашћу, око 150.000 сарајевских Срба је након потписивања Дејтонског мировног споразума напустило своје одбрањене домове и имања.

Током егзодуса, који је почео 17. фебруара 1996. године, а завршен почетком марта 1996, на Војничко гробље „Мали Зејтинлик“ на Сокоцу пренесени су посмртни остаци 500 сарајевских Срба.

Иако су издржали и НАТО бомбардовање, у миру, након Дејтона, почео је њихов егзодус из општина тадашњег Српског Сарајева – Грбавице, Неџарића, Илиџе, Илијаша, Хаџића, Вогошће, Рајловца, а ова српска насеља припала су Федерацији БиХ.

/Срна/