СОКОЛАЦ- Потписан меморандум о разумијевању за изградњу соларне електране

882

Начелник општине Соколац Милован Бјелица потписао је данас Меморандум о разумијевању о сарадњи на пољу развоја општине са директором корпорације „Investment Group Balkan“ Римасом Аликуконисом. Ријеч је о могућности инвестирања у изградњу соларног парка на подручју Сокоца. Локација за изградњу соларне електране од 60 мегавата, за коју је заинтересован инвеститор, у реону је насељеног мјеста Бреаковићи.

Према ријечима Бјелице овај меморандум подразумијева више модалитета сарадње, а приоритет је производња електричне енергије из обновљивих извора.

– Обавили смо консултације са надлежним министарством у Влади Републике Српске, као и са представником Независног оператера система на подручју Босне и Херцеговине (НОС БиХ) који од 2005. године управља системом преноса електричне енергије, а који су раније радили студију изводљивости у склопу које је на подручју Сокоца утврђен потенцијал за изградњу двије соларне електране, једне од 60 мегавати, а друге од 80. Компанија „Investment Group Balkan“ заинтересована је за улагање у овој области, тј. за изградњу соларног парка на 100 хектара земљишта, рекао је Бјелица.

Он је додао да су сљедећи кораци предвиђени Меморандумом о разумјевању, који је данас потписан, идентификација локације, обилазак терена, а на инвеститору је да се обрати надлежном министарству да је заинтересован за инвестицију изградње соларне електране на овим просторима.

– Потребно је припремити документацију и сагласности, а на надлежном министарству је да утврди озбиљност инвеститора и да распише јавни позив за додјелу концесије за земљиште и за прихватање инвеститора за укључивање у електро – енергетски систем Републике Српске и Босне и Херцеговине. Ријеч је великој капиталној инвестицији чија би вриједност у најповољнијим околностима за један мегават износила милион конвертибилних марака, дакле пројекат би вриједио око 60 милиона евра, рекао је Бјелица.

На ранијем састанку на коме су поред представника корпорације „Investment Group Balkan“ присуствовали и представници Агенције за унапређење страних инвестиција у БиХ речено је да општина Соколац не намјерава продавати земљиште, већ ће понудити јавно – приватно партнерство инвеститору или концесију земљишта у замјену за уступање одређене количине произведене електричне енергије.

Корпорација „Investment Group Balkan“ чији су оснивачи фирме из Русије, Кине и Литвеније пет година послује на подручју Балканских земаља, а реализовали су бројне пројекте у Македонији и Федерацији БиХ. Водећи су у развоју соларних панела и соларне енргије, а били су укључени у пројекат градње Термоелектране „Каменград“ у општини Сански Мост и пројекат Вјетроелектране „Шкамидовац“ у Гламочу.

 

/општина Соколац/