ВУКОВИЋ: ПОДРУЧЈЕ ИСТОЧНОГ САРАЈЕВА НИЈЕ ЗАРАЖЕНО ВИРУСОМ, АЛИ ЈЕ УГРОЖЕНО

721

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић изјавио је данас да град Источно Сарајево није заражено подручје вирусом корона, али је угрожено подручје.

Након састанка Градског штаба за ванредне ситуације, Вуковић је изразио задовољство што здравствени систем на подручју Источног Сарајева испуњава све задатке које су прописали Министарство здравља Републике Српске и Републички штаб за ванредне ситуације, као и локалне заједнице.

– Најважнија информација коју смо данас чули је да још немамо заражених на подручју града Источно Сарајево – рекао је Вуковић на конференцији за новинаре и навео да се, према јутрошњим подацима, на подручју градских општина 457 лица налази у изолацији.

Према Вуковићевим ријечима, начелник Полицијске управе Источно Сарајево
Бранимир Шеховац информисао је учеснике састанка о поштовању полицијског часа од 20.00 до 5.00 часова.

– Послије двије ноћи, оцјена је да се становници дјелимично придржавају – рекао је Вуковић и истакао да је велики број становника озбиљно схватио ситуацију, али да је било неодговорних појединаца који су прекршили забрану кретања у ноћним часовима.

Он је навео да је на подручју четири општине – Соколац, Пале, Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа полиција написала пријаве и новчане казне за 13 лица која су затекли у кршењу полицијског часа.

Градоначелник Источног Сарајево рекао је да је разговарано и о допису Републичке управе цивилне заштите о могућности обезбјеђивања простора и лежајева у случају ескалације ширења вируса корона, у којем је сугерисано да би свака локална заједница требало да обезбиједи мјесто за 100 лежајева.

– Ниједна градска општина није у стању да испуни овај захтјев на начин како пише у допису Републичке управе цивилне заштите – рекао је Вуковић и додао да на подручју Источног Сарајева постоји велики број објеката јавне управе који тренутно нису у функцији, а могли би служити за ове потребе, попут студентских домова и појединих хотела.

На састанку Градског кризног штаба разговарано је и о инспекцијском надзору, с обзиром да градска инспекција покрива свих шест општина.

Вуковић је најавио да ће акценат рада инспекције у наредним данима бити одлука Републичког штаба за ванредне ситуације која се тиче ограничења куповине основних животних намирница, а биће контролисано и јесу ли цијене на нивоу од 5. марта.

Градоначелник Источног Сарајева указао је и на чињеницу да велики број становника градских општина ради или другим потребама иде у федерално Сарајево, које због своје величине представља и већу опасност за појаву и ширење вируса корона.

Свима који по било ком основу одлазе у Сарајево, Вуковић је препоручио да се придржавају прописаних мјера заштите.

Нови састанак Градског штаба за ванредне ситуације, према градоначелниковим ријечима, биће одржан по потреби, али са мањим бројем учесника него данас.

Данашњем састанку у просторијама Градске управе присуствовали су начелници градских општина, директори домова здравља, Института за јавно здравство Републике Српске и представници установа које су укључене у активности превентивног дјеловања против вируса корона.

 

/Срна/