ВУКОВИЋ: ПОДРЖАВАМ ДИРЕКТАН ИЗБОР ГРАДОНАЧЕЛНИКА, АЛИ ОСТАЈЕ ДИЛЕМА ОКО ИЗМЈЕНЕ ИЗБОРНОГ ЗАКОНА БИХ

721

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић подржава иницијативу за измјене Закона о граду Источно Сарајево и Изборног закона Републике Српске којима се предвиђа да се од наредних локалних избора градоначелник бира директно на подручју свих шест градских општина.

Он је навео да би Народна скупштина Републике Српске данас по хитном поступку требало да разматра Приједлог закона о граду Источно Сарајево који је упутио Клуб посланика СНСД-а.

-Подржавам директан избор градоначелника, али не постоји подршка предложеним рјешењима када су у питању надлежности и финансирање које нису прецизно утврђене између града и општина- рекао је Вуковић Срни.

Вуковић је навео да је у цијелој овој причи важан интерес општина у саставу града.

Он је поновио да подржава директан избор градоначелника, али да постоји дилема да ли је довољно измијенити само та два закона или ће, како кажу у Централној изборној комисији, бити потребна и измјена Изборног закона БиХ.

-Ако је тако, онда се поставља питање – да ли смо кроз хитну процедуру требали доносити овај закон о граду и Измјене изборног закона Републике Српске- упитао је Вуковић.

У образложењу Приједлога закона о граду Источно Сарајево, који је по хитном поступку упутио Клуб посланика СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске, између осталог, наводи се да је кључни разлог доношења закона усклађивање и унапређење постојећег стања, као и законско и институционално јачање града Источно Сарајево.

Важна измјена односи се и на приходе града Источно Сарајево. У Приједлогу се наводи да „сва средства остварена из властитих прихода припадају граду, осим прихода остварених по основу комуналне накнаде на подручју града, која се распоређује 50 одсто граду и 50 одсто општинама“ у његовом саставу.

Тренутно се ова средства, која се прикупљају на подручју свих општина, распоређују тако да у градској каси остаје 85 одсто, док се 15 одсто даје општинама на чијем подручју је комунална накнада прикупљена.

Народна скупштина Републике Српске је на сједници одржаној 30. децембра 1993. године усвојила Закон о Српском граду Сарајево за вријеме ратног стања или непосредне ратне опасности.

У наредним годинама закон је мијењан у неколико наврата, посљедњи пут 2005. године. Измјене су се односиле на територију након потписивања Дејтонског мировног споразума, формулацију различитих термина, али и само име града.

Сви остали детаљи неопходни за функционисање, који нису били у Закону, уређивани су Статутом града.

Првог градоначелника град је добио 1997. године, када су одржани први локални избори у Републици Српској. Од тада до посљедњих локалних избора градоначелника су бирали одборници у Скупштини града.

 

/Срна/