ВУКОВИЋ: УСКОРО ИДЕЈНО РЈЕШЕЊЕ И ПРОЈЕКАТ ЗА ГРАДЊУ МУЗЕЈА НА ПАЛАМА

1294

Град Источно Сарајево ускоро би требало да почне са процедуром израде идејног рјешења и пројекта за изградњу музеја одбрамбено-отаџбинског рата на Палама, рекао је градоначелник Ненад Вуковић.

“Сматрамо да би то требало да буде објекат реалних и објективних димензија, не мегаломански, али свакако репрезентативан. С обзиром на то да гледамо да се град равномјерно развија, да више институција имамо на различитим дијеловима, логичан је слијед догађаја да музеј одбрамбено-отаџбинског рата 1992-1995. буде на Палама”, истакао је Вуковић.

Вуковић је напоменуо да се дужи период прича о изградњи музеја, те да је сагласан да буде смјештен на Палама, које се сматрају “престоницом или родним мјестом Републике Српске, гдје су настале бројне институције и донесене важне одлуке”.

Он је рекао да ће послије израде пројектне документације имати конкретније податке о новцу који је потребан за његову реализацију.

Вуковић је подсјетио да је Борачка организација општине Пале заједно са претходним начелником општине радила на дефинисању локације на којој би требало да буде изграђен музеј.

Он је напоменуо да је један такав музеј потребан Републици Српској, те да се залаже да у другим општинама које су у саставу града Источно Сарајево буду постављена обиљежја која се доводе у везу са настанком Српске.

“Залажемо се да централно спомен-обиљежје свим погинулим борцима Војске Републике Српске Сарајевско-романијске регије, те спомен-обиљежје невино страдалој дјеци са подручја Сарајева буду на подручју општина Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево”, истакао је Вуковић.

Према његовим ријечима, од важности је да се има мјесто гдје се могу чувати подаци, експонати, литература и други важни документи из тог периода.

“У том смислу очекујемо да ће и институције Републике Српске што прије приступити рјешавању овог важног проблема, када је ријеч о чувању истине о одбрамбено-отаџбинском рату. Посебно подвлачим да је то најавио и подржао предсједник Републике Српске Милорад Додик”, нагласио је Вуковић.

 

/Срна/