ПАЛЕ- Повећан број корисника додатка за туђу његу

1323

У овој години у односу на 2017. годину повећан је број корисника додатка за његу и помоћ другог лица, а смањен број корисника новчане помоћи, рекла је Срни директор Центра за социјални рад Пале Јелена Орашанин.
Орашанинова је истакла да је смањен број корисника новчане помоћи јер умиру старија лица која су и корисници тог права, а туђа њега и помоћ се из године у годину повећава јер се повећава број обољелих лица.

Она је нагласила да имају 267 корисника туђе његе и помоћи, од којих је 77 први ниво, а 190 други ниво, те да је повећан број у односу на претходну годину.

Према њеним ријечима, предвиђена су два нивоа права на додатак за туђу његу и помоћ другог лица и за први ниво по кориснику износи 166 КМ, а за други 83 КМ.

Орашанинова је навела да 50 одсто средстава исплаћује локална заједница, остатак Министарство здравља и социјалне зштите Републике Српске и да су исплате редовне.

„Имамо 37 корисника новчане помоћи, што је смањење у односу на прошлу годину“, истакла је она и додала да исплаћују 124,65 КМ за једног члана, 166 КМ за два члана и 195,80 КМ за три члана.

Како је објаснила, ово право остварују лица старија од 65 година која су без примања и немају сродника и млађа лица од 65 година која су радно неспособна.

Орашанинова додаје да тренутно имају осам лица која су смјештена у дом за стара лица, и стално имају нове захтјеве, а након смрти обезбјеђују смјештај за друго лице.

Она је истакла да су у овој години имали до сада девет пријављених случајева насиља у породици, а насилници су најчешће мужеви, а жртве жене.

„До маја смо имали девет развода бракова, а најчешћи узрок развода су алкохолизам, насиље у породици, брачно невјерство“, рекла је она.

Према њеним ријечима, Центар за социјални рад и ове године ће у периоду од 3. до 12. септембра обезбиједити боравак дјеце на мору из социјално угрожених породица.

Она је нагласила да је до сада пријављено 24 дјеце са Пала за боравак у Бечићима, од чега је 18 дјеце пријављено из Центра за социјални рад, петоро дјеце из борачких категорија и четворо талентоване дјеце.

 

 

/Срна/