ВУКОВИЋ И ЛУЧИЋ ПОСЈЕТИЛИ ФАКУЛТЕТ ФИЗИЧКОГ ВАСПИТАЊА И СПОРТА: РИЈЕШИТИ ПИТАЊЕ TРАЈНОГ СМЈЕШТАЈА ФАКУЛТЕТА

1680

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић и предсједник Скупштине града Мирослав Лучић изразили су данас жељу да Факултет физичког васпитања и спорта што прије ријеши питање смјештаја на адекватној локацији у Палама, што би допринијело стварању бољих услова за студирање, али и очувању рејтинга који овај факултет има.

Приликом разговора са деканом факултета Бориславом Цицовићем, Вуковић и Лучић сложили су се да би се пресељењем факултета у адекватне просторије у центру Пала значајно побољшао статус факултета и привукао већи број студената.

„Овај факултет за наc је важан као и сви остали факултети који имају сједиште у Источном Сарајеву. Факултет физичког васпитања успио је да достигне одређени ниво, али, сматрамо да Стамбучић није задовољавајуће мјесто за сједиште овог факултета. Оно што нам је посебно важно и што представља највећи проблем овог факултета јесте управо питање његовог статуса, односно, рјешавање трајног смјештаја факултета на Палама“, рекао је Вуковић након састанка.

Вуковић је рекао да постоји могућност да то питање буде ријешено у простору некадашњег Студентског центра Коран. „Ми смо увјерени да Влада РС подржава идеју да се факултет пресели на Коран, што је много боље рјешење од садашњег. Студенти би имали много боље услове у том објекту, дио наставе могао би се одвијати у СПЦ „Пеки“, а предност би била и близина студентског смјештаја“, истакао је Вуковић, додајући да је ово питање дуго било оптерећено рјешавањем имовинско-правних односа, односно, судским процесом, са бившим предузећем Упи, над којим је вођен стечајни поступак.

„Једна од могућих локација била је и Спортско-пословни центар Паки у Палама. СО Пале додијелила је Универзитету простор у дворани за коначно рјешавање смјештаја Факултета физичког васпитања и спорта у површини око 2.300 метара квадратних, али се до сада није смогло снаге да Ректорат и ресорно министарство пронађу новац и могућност да тај простор приведу крајњој намјени“, нагласио је Вуковић, подсјетивши да је Град Источно Сарајево својевремено за ту дворану издвојио око 3.700.000 КМ, након чега је општина Пале уложила властита и кредитна средства за завршетак тог објекта.

„Изузетно нас радује и чињеница да је овај факултет успио да протеклих година произведе властити наставни кадар и да смање број гостујућих професора, што је за сваки факултет јако важно“, рекао је Вуковић.

Предсједник Скупштине града Мирослав Лучић рекао је да је питање трајног смјештаја Факултета физичког васпитања и спорта најважније, те да ће Град Источно Сарајево учинити оно што је у његовој моћи да се овај проблем ријеши на најбољи начин.

„Кадар који се овдје продукује је изузетно квалитетан, са овог факултета су изашли бројни успјешни спортисти и спортски тренери који на најбољи начин представљају наш град. Сматрам да је и овај факутет један од оних за које можемо рећи да је наш град препознатљив по њима“, истакао је Лучић.

Декан Факултета физичког васпитања и спорта Борослав Цицовић рекао је да удаљеност од Пала представља проблем студентима, посебно у зимским условима. „Сматрамо да бисмо пресељењем у други објекат у Палама имали много боље услове, али и већу заинтересованост студената за овај факултет“, рекао је Цицовић, додајући да би се на тај начин створили услови за организацију различитих активности, али и сарадњу са другим факултетима.

„Планирали смо да у новом објекту на Корану оспособимо базен, који не би користили само наши студенти, него и дјеца из школа, али и грађани. Намјера нам је да отворимо дијагностички центар за дјецу, гдје би могли да им помогнемо код одређених деформитета, које узрокује дуже сједење за рачунаром и слабија физичка активност“, рекао је Цицовић.

„Сада чекамо одговор од Владе РС, која је власник објекта, да ли ће пристати да нам уступи на коришћење простор некадашњег Студентског центра на Корану, а увјерени смо да је и њима у инетресу да се овај факултет и Универзитет у Источном Сарајеву развијају“, истакао је Цицовић.

Цицовић је подсјетио да је зграда на Стамбучићу у којој је смјештен Факултет физичког васпитања и спорта стара више од 100 година, да је на факултету запослено 30 професора, те да студије похађа око 500 студената.

На састанку је било ријечи о предстојећој зимској олимпијади за младе EYOF 2019, у чију организацију би требало да буду укључени и кадрови овог факултета.

Градоначелник и предсједник Скупштине града поклонили су особљу Факултета физичког васпитања и спорта лопте за одбојку, кошарку и рукомет, које су им неопходне за извођење практичног дијела наставе.