ПАЛЕ- Анђелин допринос очувању српског културног насљеђа – стрип о Вуку Караџићу

308

Кључ српског опстанка је његовање позамашног српског културног насљеђа, поручује млада Паљанка Анђела Вуковић, која је допринос култури сјећања и историји дала кроз стрип о животу и дјелу Вука Стефановића Караџића у којем је указала на значај Вукове реформе, језика и правописа, те забрану ћирилице кроз историју.

Вуковићева, студент прве године руског језика и књижевности у Москви, гдје је успјела да се избори за државну стипендију, каже за Срну да је стрип прије свега кратак, али врло јасан и поучан и да је жељела да буде прикладан и малишанима и одраслима.

„Када сам почела да се бавим израдом стрипа као матурант Средњошколског центра Пале било ми је важно да прикажем шта је све претходило томе да бисмо доживјели реформу и да бисмо у једно такво вријеме очували културу“, прича Вуковићева.

Она наводи да је имала више идеја, али да је у разговору са професором српског језика и књижевности у Средњошколском центру Пале одлучила да се бави управо овом темом, тако да стрип прати Вуково одрастање – хронолошки од рођења до смрти, уз посебан осврт на његов рад.

Вуковићева подсјећа да је Вукова реформа дио српске културе, оно на чему српски народ почива, али сматра да људи мало знају о ономе чиме се свакодневно служе.

Она истиче да је кључ српског опстанка у томе колико народ зна о ономе што му се догађало, јер, како каже, историја се понавља док се не научи.

„Моја, али и дужност сваког појединца јесте да крене од себе и чини колико може. Заједно ћемо направити бољи свијет и очувати дивно и позамашно културно насљеђе. Знањем се бранимо и од страдања и од забрана“, поручује Вуковићева.

Стрип о животу и дјелу Вука Стефановића Караџића, који је одштампан у неколико примјерака захваљујући општини Пале, могуће је погледати у паљанском Средњошколском центру, а Вуковићева се нада да ће бити доступан и на другим локацијама.

Према њеним ријечима, иза свега великог што је за ово мало година постигла, стајала је искључиво жеља и идеја, због чега свима поручује да не одустају и да теже остваривању својих замисли.

„Када желите нешто увијек тражите начин да то и остварите, као што је Пауло Коељо рекао: Када нешто желимо, читав космос ступа у завјеру како би нам помогао да то остваримо„, истиче Вуковићева.

Њени даљи планови су да, прије свега, буде што бољи студент и да кроз свој рад свијету прикаже српску културу, али и да својим примјером покаже младима да границе не постоје за оне који желе.

Анђела тренутно у Русији живи живот о којем је маштала прије четири године.

„Када живите сан – то је посебан осјећај. Важно је само да вјерујемо у себе и будемо своји, без обзира на то шта други мислили или говорили о вама“, поручује Вуковићева.

/Срна/