ПАЛЕ- Влада Српске наставиће улагања у ову општину

344

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је на Палама да ће Влада наставити да улаже у ову општину која је важна локална заједница за Републику Српску.

– Пале су град у који се долази. Пале нису град из којег се одлази јер овдје имамо и повећање наталитета, повећање броја становника и све то нам даје за право да и у наредном периоду институције Републике Српске треба да помажу такве локалне заједнице и да их развијају на добробит свих грађана општине Пале и Српске – изјавио је Вишковић новинарима након састанка са начелником Пала Бошко Југовићем.

Вишковић је подсјетио на значајна улагања у протеклом периоду на подручју Пала, као што је изградња студентских домова, факултета, улагање у олимпијску планину Јахорину, у инфраструктуру према Јахорини, а све су то пројекти који у великој мјери доприносе развоју ове локалне заједнице.

– Ми ћемо та улагања наставити и у наредном периоду. Иако се не могу све ствари завршити у једној години, ипак треба да радимо у континуитету као што смо радили до сада – поручио је Вишковић.

Према његовим ријечима, Пале су једна од локалних заједница која редовно измирује своје обавезе, нема никаквих задужења, а они који знају како је ово мјесто изгледало прије 20 година морају да признају да су Пале данас уређена локална заједницу која је, не само административни центар, него и универзитетски центар.

Вишковић је захвалио Југовићу и његовим сарадницима на поштеном, домаћинском и коректном односу према свим грађанима који живе на Палама.

– Када имате човјека који домаћински управља локалном заједницом, онда то треба да служи на понос грађанима који ту живе – истакао је Вишковић.

Југовић је захвалио премијеру Вишковићу на посјети, те навео да су данас разговарали о важним инфраструктурним пројектима на подручју ове локалне заједнице које ће заједно реализовати Влада Српске и општина Пале.

– Разговарано је о изградњи објекта Факултета физичког васпитања и спорта уз Спортско-пословни центар Пеки која треба да почне ове године. Завршена је пројектна документација, додијељено је земљиште и улазимо у фазу расписивања и провођења тендерске процедуре – рекао је Југовић.

Он је додао да је на састанку било ријечи о изградњи зграде Полицијске управе Источно Сарајево на подручју општине Пале, као и о низу инфраструктурних пројеката.

– Не смијемо заборавити чињеницу да је Влада Српске једна од оних која је највише улагала у локалне заједнице, нарочито прошле године када је, због пандемија вируса корона, финансијски подржала градове и општине. Та помоћ је надомјестила средства изгубљена недовољним пореским примањима – рекао је Југовић.

Он је нагласио важност данашњег састанка на којем је договорен низ оперативних састанака у вези са реализацијом ових пројеката, који ће у наредном периоду бити одржани у Бањалуци и на Палама.

– У питању су крупни пројекти које неће бити могуће завршити ове године, али наредне дефинитивно хоће – поручио је Југовић.

/Срна/