ПАЛЕ- Институт историјских наука прославио крсну славу

174

Институт историјских наука Универзитета у Источном Сарајеву прославио је јуче Дан и крсну славу – Светог краља Милутина у присуству бројних гостију, а том приликом истакнуто је да је један од приоритета ове установе оспособљавање младих научних кадрова за бављење историјском науком.

Директор Института историјских наука на Палама Драга Мастиловић рекао је да ова установа најмлађа организациона јединица у склопу Универзитета која је са радом почела крајем јула, с циљем да интензивира историјска истраживања у Републици Српској.

Мастиловић је рекао да већ раде на истраживању, проучавању чињеница о геноциду који је над српским народом провела Независна Држава Хрватска у периоду Другог свјетског рата.

Институт ће се бавити и истраживањем историје српског народа на простору данашње БиХ од раног средњег вијека до савременог доба.

Мастиловић је нагласио да је мисија да Институт око себе окупи тим младих научних радника који ће у бућности чинити окосницу проучавања историје у Српској.

„Такође, план нам је да убудућности кроз неколико пројеката освијетлимо значајне тачке у историји, првенствено српског народа на овим просторима, оне историјске тачке које представљају одређену бјелину у досадашњем историографском знању, а веома су значајне за српски народ“, изјавио је Мастиловић новинарима.

Он је навео да ће у сарадњи са њиховим партнерима из Русије, односно са Руским историјским друштвом и Институтом за савремену историју из Београда организовати неколико научних пројеката који ће представљати веома значајну ставку у историографским истраживањима.

Начелник општине Пале Бошко Југовић честитао је Институту крсну славу и изразио увјерење да ће кадар који води ову установу много допринијети академској заједници.

Југовић је захвалио свима који су дали сагласност да Институт историјских наука буде отворен на Палама тамо гдје је створена Република Српска, у њеној пријестоници.

„Ради се о институцији која је у склопу Универзитета у Источном Сарајеву и та институција краси Пале. Институт ће дати свој допринос писању историје Републике Српске, српскога народа како би она била онаква каква треба да буде“, истакао је Југовић.

Ломљењу славског колача у просторијама Института присуствовао је Урош Бјелица, савјетник предсједника Републике Српске Милорада Додика, савјетник српског члана Предсједништва БиХ Бошко Томић, представници Универзитета у Источном Сарајеву, Руског историјског друштва и Уралског федералног универзитета из Јекатеринбурга.

У оквиру обиљежавања Института историјских наука Дана и крсне славе у 17.00 часова почеће дводневни научни скуп о Другом свјетском рату у свјетлу историјских чињеница и ревизионизма.

/Срна/

фото: РТВИС