ПАЛЕ- Обезбиједити услове да млади студирају у Српској

489

Начелник општине Пале Бошко Југовић и ректор Универзитета у Источном Сарајеву Милан Кулић сагласили су се да је ова високошколска установа од стратешког и националног значаја за источни дио Републике Српске, те да се мора учинити максималан напор како би студенти остали да студирају у Српској.

Југовић је рекао новинарима да је на састанку разговарано о различитим питањима, од изградње просторија Факултета за физичку културу и спорт до питања о позицији факултета у васпитно-образовном процесу Републике Српске.

Он је навео да је било ријечи и о значају четири факултета на Палама за локалну заједницу, да су поносни на њих и њихов кадар, додајући да ће општина Пале бити увијек уз те васпитно-образовне установе.

„Имамо одличну сарадњу са ректором и његовим сарадницима. Општина Пале наставиће да пружа подршку младима како би имали разлог да остану на овим просторима јер Универзитет у Источном Сарајеву са свим својим факултетима и квалитетним наставним кадром пружа квалитетно образовање и максимално знање из свих области које изучавају“, нагласио је Југовић.

Кулић је рекао да је на састанку разговарано о ситуацији на Универзитету у Источном Сарајеву, посебно у вријеме пандемије вируса корона која још траје, као и о побољшању услова студирања на факултетима и развоју уписне политике студената.

„Представили смо стратешки развој Универзитета с обзиром на то да смо ушли у процедуру писања стратегије развоја за период 2021-2025. године и због тога нам је важно и мишљење локалне заједнице“, навео је Кулић.

Он је истакао значај развоја сва четири факултета која се налазе на Палама и на којима, према подацима из ове школске године, студира око 3.000 студената.

Према његовим ријечима, разговарано је и о уписној политици, о томе како повећати број уписаних студената и о томе да сви морају уложити максималне напоре да побољшају услове студирања на Универзитету Источно Сарајево, те наставити са улагањима.

„Ако наставимо са улагањима и обезбиједимо што боље услове, дјеца нам неће ићи у Србију или земље окружења да студирају, него ће остати на два јавна универзитета у Републици Српској, прије свега мислим на Универзитет у Источном Сарајеву“, поручио је Кулић.

Он је нагласио да је овај универзитет од стратешког и националног значаја за исток Републике Српске и то је нешто о чему сви треба да воде рачуна.