ПАЛЕ- Општина суфинансира боравак дјеце у приватним вртићима

235

Начелник општине Пале Бошко Југовић изјавио је данас да ће ова локална заједница суфинансирати боравак у приватним вртићима за 172 дјеце, за шта ће из општинског буџета бити издвојено 100.000 КМ.

Југовић је данас потписао уговор са директорима приватних предшколских установа из ове локалне заједнице Јеленом Васиљевић и Иваном Савић о суфинансирању трошкова боравка дјеце у Клубу за дјецу „Бамби“ и Предшколској установи „Цврчак“.

„Локална заједница одлучила је да у оквиру пронаталитетне политике и других активности преузме на себе поскупљење од 50 КМ мјесечно по дјетету у приватним предшколским установама Цврчак и Бамби током календарске године“, изјавио је Југовић новинарима.

Он је појаснио да се суфинансирање односи на период од јануара до краја године и да је то само наставак сарадње од 2022.

„Општина је ту да помогне код повећања трошкова. Пратићемо ситуацију и видјети треба ли додатно продужавати уговор. Констатовали смо да општина Пале има најповољнији боравак малишана у вртићима у Републици Српској и граду Источно Сарајево“, истакао је Југовић.

Према његовим ријечима, на подручју Пала, укључујући два приватна и државни вртић, укупно борави око 500 малишана, што је на понос локалне заједнице.

Југовић је навео да ће у току ове године бити уложен око милион КМ, од чега за субвенционисање на годишњем нивоу за приватне вртиће око 100.000 КМ, а 900.000 КМ за изградњу новог вртића.

Директор Клуба за дјецу „Бамби“ Јелена Васиљевић рекла је да ту установу похађа 46 малишана узраста од годину и по до пет година, а суфинансирање много значи њима и родитељима, будући да представља олакшицу.

„Надамо се да ћемо и даље добро сарађивати са општином Палом и хвала им“, истакла је Васиљевићева.

Власник Предшколске установе „Цврчак“ Ивана Савић захвалила је начелнику што има разумијевања за њих, напомињући да суфинасирање значи и установи и родитељима.

„Цијене расту и долази до новог поскупљења боравка дјеце у вртићу. Велика је олакшица ово што ради општина јер помаже родитељима“, изјавила је Савићева и додала да њену предшколску установу похађа 126 малишана.

/Срна/