ПАЛЕ- ОШ “ Петар Петровић Његош“ из Источне Илиџе побједник републичког такмичења о минама

245

Основна школа “ Петар Петровић Његош“ из Источне Илиџе побједник је републичког такмичења „Мисли мине“, које је данас одржано на Палама у организацији Црвеног крста Републике Српске, те освојила награду паметни сат.

Друго мјесто освојила је екипа Основне школе „Шамац“, док је треће мјесто припало Основној школи „Свети Сава“ из Зворника.

Координатор за програм упозоравања на опасности од мина у Црвеном крсту Републике Српске Ивана Грујић рекла је да је на такмичењу учествовало девет екипа,ученици седмих разреда основних школа из Српске који су кроз прилагођену методологији рада показали знање, вјештине и тимски рад.

„Такмичење на опасности од мина представља редовну програмску активност Црвеног крста Републике Српске с циљем да се подигне свијест о опасности од мина у БиХ и Републици Српској те скрене пажња на овај проблем“, изјавила је Грујићева новинарима и додала да им је циљ да што више дјеце мотивишу, едукују о опасности од мина која је још увијек пристуна у земљи.

Грујићева је рекла да су ове три екипе стекле право учешћа на предстојећем такмичењу на нивоу БиХ, које ће бити одржано почетком априла, наредне године поводом обиљежавање Свјетског дана борбе против мина.

Према њеним ријечима, нешто мање од два одсто територије БиХ је под минама, а коју чине трећа категорија земље и шуме.

Грујићева каже да је зато важно да се дјеца едукују о опасности од мина, посебно током излета, екскурзија, планинарења гдје могу бити изложени.

/Срна/