ПАЛЕ- Поетско вече под називом “Српској с љубављу”

460

На Палама је одржано поетско вече под називом “Српској с љубављу” поводом обиљежавања Дана Републике и њеног 30. рођендана.
Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је новинарима да се сваки дан треба сјећати стварања Републике Српске, те је зато организовано поетско вече на којем су учествовали познати српски пјесници.

Српски књижевник Горан Врачар представио се паљанској публици родољубивом поезијом, патриотском која позива на љубав према домовини.

Он је указао на значај писане ријечи за очување српског идентитета, наводећи да су за то задужени и ресорно министарство, професори и наставни кадар, као и да пјесме треба уврстити у уџбенике.

“Моја пјесма се налази на споменику страдалој дјеци Српског Сарајева у дворишту Основне школе `Свети Сава` у Источном Новом Сарајеву, а да би та пјесма живјела и људи знали за њу, мора бити у уџбенику”, истакао је Врачар.

Српски књижевник и критичар Недељко Зеленовић представио се пјесмама “Моје реке”, “Балада за спомен собу”, “Смртовнице”, “Трећи миленијум међу Србима”, те истакао да је са колегом Врачаром познат по родољубивој поезији коју су почели да пишу у рату, али и послије рата.

Зеленовић је навео да су заједно одрасли са Републиком Српском, сазрели са њом, бранили је оружјем, али и пјесмом и у том тону дали допринос њеном 30. рођендану.

“То није мало да живи Република, и надам се да ће још бар три миленијума”, истакао је Зеленовић и додао да је рат доносио страхоте, гинули су најбољи другови, комшије, рођаци, да се тада тешко писало, али онда када се све слегне, душа сама почиње да ствара поезију, коју су стављали на папир.

Пјесник и припадник Министарства унутрашњих послова Републике Српске Саша Николић рецитовао је своју пјесму “Дан Републике Српске, која је, како је навео, освојила награду на међународном такмичењу у Љубљани 2018. године.

Николић је истакао да му је част и задовољство што поводом 30. година постојања и формирања Републике Српске учествују у вечерашњем културно-умјетничком програму на Палама гдје је и рођена Република.

Поетско вече одржано је у сали Културно-спортског центра Пале.

Српски посланици прогласили су 9. јануара 1992. године Српску Републику БиХ, која ће касније бити названа Република Српска, као одговор на намјеру Муслимана и Хрвата да се издвоје из Југославије, те на стално прегласавање Срба на свим нивоима у БиХ.

Скупштина српског народа прогласила је Републику Српску прије било каквих међунационалних сукоба и почетка грађанског рата у БиХ.

/Срна/