ПАЛЕ- Потписан протокол о сарадњи са београдском општином Младеновац

459

Представници општине Пале и општине Младеновац, градске општине града Београда, потписали су данас на Палама Протокол о сарадњи у области образовања и културе и договорили даљу сарадњу у областима за којима буде исказана потреба и интересовање.

Начелник општине Пале Бошко Југовић изразио је задовољство што су представници општине Младеновац одвојили вријеме да буду гости у оквиру „Госпојинских свечаности“, поводом славе општине Пале.

„То даје неку посебну тежину и исказује посебну везу између Срба у Републици Српској и Србији. Разговарали смо о начинима сарадње и упознали наше госте о томе колики значај има општина Пале у оквиру Источног Сарајева и цијеле Републике Српске“, рекао је Југовић новинарима.

Он је истакао да о томе говори и чињеница да ће кум општинске славе бити премијер Српске Радован Вишковић и да су колеге из Младеновца схватиле да су изабрале општину са којом имају шта да размијене.

„Поносни смо што једна београдска општина може нама да пренесе одређена искуства. Ријеч је о респектабилној локалној заједници која има много културних и спортских садржаја и ми ту налазимо мјесто за размјену искустава и за сарадњу“, појаснио је Југовић.

Члан општинског Вијећа градске општине Младеновац Зоран Јоцић рекао је након потписивања Протокола о сарадњи у области образовања и културе између општина Младеновац и Пале да је та сарадња успостављена у посљедњих неколико година.

„На овај начин желели смо да то институционализујемо и да створимо услове да и даље развијамо сарадњу, не само у ове две области, већ и у осталим областима за којима искажемо потребу и интересовање“, рекао је он.

Јоцић је навео да су школарци из Младеновца и данас гости општине Пале, те да ће сарадња бити успостављена између образовних институција и институција културе.

„Успоставићемо и сарадњу између удружења из области културе и једне и друге општине и пружаћемо подршку једни другима приликом организовања манифестација у области културе. Радићемо и на заједничким пројектима у ове две области, па ћемо се трудити да аплицирамо код наших матичних држава, али и на међународним конкурсима“, најавио је Јоцић.

Предсједник Скупштине општине Пале Дамјан Шкипина рекао је да је остварена сарадња захваљујући представницима општине Младеновац, као и некадашњем одборнику Сањи Лончар Капуран и Основној школи „Пале“.

„Сарадња општина Младеновац и Пале траје неко вријеме и данас смо то и озваничили потписивањем Протокола. Надам се да ћемо у наредном периоду, овим Протоколом, оснажити и на другим пољима остварити сарадњу са нашом, већ сада, братском општином из наше братске Србије. Надам се да ћемо и ми ускоро посјетити општину Младеновац и верификовати ову сарадњу“, истакао је Шкипина.

Предсједник Скупштине градске општине Младеновац Гордана Димитријевић Бјеличић оцијенила је да је данашњи чин крунисан на лијеп начин и да је ово само формализовање онога што је до сада рађено.

„Ми очекујемо више сарадње у спорту, пољопривреди и у свим сферама које можемо заједно остварити. Градска општина Младеновац је отворена за сваки вид сарадње и иницијативе, тако да изволите и дођите, бићете веома драги гости и наставићемо добру сарадњу“, поручила је Димитријевић Бјеличић.

/Срна/