ПАЛЕ- Почела велика акција добровољног давања крви

378

На Палама је почела велика акција добровољног давања крви, поводом обиљежавања 30 година рада и постојања Црвеног крста Републике Српске, на којој данас учествује више од 100 давалаца.

Акција се реализује у сарадњи са Општинском организацијом Црвеног крста, паљанском Борачком организацијом и Заводом за трансфузиологију Болнице „Србије“ у Источном Сарајеву.

Сарадник за добровољно давалаштво крви у Црвеном крсту Републике Српске Миљан Клачар рекао је новинарима да се акција организује у част људи који су у јуну 1992. године, када су Пале претрпјеле велике губитке и рањавање становништва, давали крв и тако спасавали животе својих суграђана.

Клачар је навео да је у посљедње вријеме све више младих давалаца крви који показују своју хуманост.

Шеф Службе трансфузиологије Болнице „Србија“ Источно Сарајево Јелена Стојановић Лукић навела је да је у посљедњем периоду повећана потрошња свих крвних група и да константно расту захтјеви за концентрацију тромбоцита, тако да ће данашња акција много значи да се резерве попуне и да пацијенти добију жељене компоненте.

Она је апеловала да сви који су здрави, ако до сада нису имали прилику да дају крв, дођу јер је период годишњих одмора и смањен је број добровољних давалаца крви у трансфузијама.

Лукићева је истакла да давалац крви може да буде здрава особа од 18 до 65 година, а да су за концентрацију тромбоцита потребни мушкарци.

Она је упозорила да у Сарајевско-романијској регији има много крпеља па је с тога потребно да се давалац пријави ако је имао убод.

Секретар општинске организације Црвеног крста Пале Јелена Петровић рекла је да је добровољно давалаштво крви једна од основних програмских задатака ове организације.

Она је додала да су општинска и републичка организација Црвеног крста поносни колико је тај програм развојни на подручју Пала, гдје су људи и у току рата несебично показивали хуманост и давали крв.

Вишеструки добровољни давалац крви Спасоје Вуковић навео је да је осјећај давања крви фантастичан јер се тако помаже некоме, што даје једну дозу адреналина.

Организацију акције подржали су и Савјет младих Пале, Студентски парламент Универзитета у Источном Сарајеву, навијачке групе „Делије Сарајево“ и „Гробари Пале“, Планинарско друштво „Јаворина“ Пале, Мото-клуб „Пале“ и Клуб малог фудбала „Јахорина“ Пале.

/Срна/