ПАЛЕ- Промовисана књига „Благоје Јововић: српски херој у вучјој јазбини“

141

На Палама је синоћ одржана промоција књига „Благоје Јововић: српски херој у вучјој јазбини“, аутора Марије Јововић, која говори о човјеку који је извршио атентат на Анту Павелића, усташког поглавника и једног од највећих злочинаца Другог свјетског рата.

Аутор књиге Марија Јововић, кћерка Благоја Јововића, рекла је Срни да се у овој књизи може пронаћи много информација о њеном оцу, да највише говори о његовој личности, животу у Аргентини и шта је све радио прије атентата.

Она додаје да у књизи говори и о историји Аргентине и о политичкој ситуацији када су Павелић и усташе стигли у ову земљу.

Јововићева је навела да је књигу писала четири године, јер је дуго сакупљала информације, писма, документа и фотографије које је објавила у књизи, те најавила и други дио у којем ће највише ријечи бити о атентату на Павелића.

Према њеним ријечима, данас се много говори о Благоју Јововићу, људи га се сјећају и доживљавају га као правог српског хероја.

О књизи је говорио и историчар Лазар Шкобо, истакавши да је са историјског аспекта велики значај књиге јер говори о једном догађају о којем се није довољно говорило.

Шкобо каже да му је драго што се Јововићева кћерка сјетила да уђе у ову тематику и првим дијелом отвори ту тему која је изузетно широка о којој се може доста говорити.

Благоје Јововић рођен је 1922. године у селу Косић код Даниловграда у племену Бјелопавлића. Служио је Југословенску војску у отаџбини у Бјелопавлићкој војно-четничкој бригади.

Када се партизанско-четнички сукоб завршио 1944. године Благоје Јововић је емигрирао у Италију, гдје је боравио у разним избјегличким логорима.

Радио је разне послове, а један период свог боравка је радио за италијанску Тајну обавјештајну службу. За вријеме рада у Тајној служби упознао је Јевреје који су га обавијестили да злогласни злочинац Анте Павелић ту борави и да га ту чувају.

Тада је Благоје први пут дошао на идеју да пронађе Павелића и да изврши атентат на њега, што се коначно и догодило 10. априла 1957. године у Аргентини.

Благоје Јововић је 1999. године, након 55 година, први пут посјетио СР Југославију.

Допутовао је из Аргентине и посјетио манастир Острог, гдје се исповиједио тадашњем митрополиту црногорско-приморском Амфилохију.

Након тога, шира јавност је сазнала идентитет човјека који је пуцао на Павелића у Ломас де Палмору, у Буенос Ајресу.

Благоје Јововић тада је посјетио родно село Косић и гробље својих предака. Преминуо је неколико мјесеци послије посљедње посјете свом родном крају, 2. јуна 1999. године у Росарију, у Аргентини.

Промоцију књиге организовала је Народна библиотека „Пале“.

/Срна/