ПАЛЕ- Промоција збирке приповједака „Ајдучија“ Слободана Ковачевића

316

У оквиру манифестације „Госпојинске свечаности“, у сриједу, 23. августа, на Палама ће бити промовисана збирка приповједака „Ајдучија“ аутора Слободана Ковачевића.

Промоција ће бити одржана под покровитељством града Источно Сарајево и општине Пале, а о књизи ће говорити професори Филозофског факултета у Источном Сарајеву Бранка Брчкало и Душан Пејић.

„Иако су у колијевци српске културе у минулим стољећима изњихани и такви књижевници који се слободно могу назвати свјетским, она је све до у наш вакат остала примарно култура усмености. Данашње вријеме, а слободно га можемо назвати /не/временом дегенерације, носи са собом и личну и општу отуђеност, расуло породице, неконтролисану журбу /често без икаквог циља/, а посебно нетрпељиво самољубље“, навео је рецензент ове збирке Душан Пејић.

Према његовим ријечима, све су то узроци што српска култура као да престаје бити живо усмена, причалачка, бесједничка, а оно што постаје – питање је да ли ће се уопште моћи назвати културом, поготово са српским предзнаком, а камоли да ће се то моћи сматрати некаквим културним сазријевањем или надградњом.

Он је истакао да Ковачевићево читалачко искуство није мало, а не треба с ума сметнути ни његово солидно филолошко образовање, па ипак аутор посеже за непресушним врелима усмености и здравог народног причања и умовања, слично ономе како су то радили Петар Кочић и Светозар Ћоровић или нешто касније Бранко Ћопић.

„Збирка приповједака Ајдучија показује да враћање традицији и коријенима може бити и те како плодотворно, али и оригинално. Двадесет приповједака из којих је сачињена ова збирка тематско-мотивски је обједињено управо оним што је аутор вјешто узео за наслов, а то је – ајдучија. Ајдучију аутор цвијићевски препознаје као карактерну па и идентитетску црту народа Пала, Сарајева, Романије, па и српства у ширим оквирима и она се у овом или оном виду находи у готово свакој Ковачевићевој причи и у многим његовим ликовима“, навео је Пејић.

Промоција „Ајдучије“ биће одржана у сриједу, 23. августа, у сали Културног центра Пале са почетком у 19.00 часова.

Слободан Ковачевић је културно-просвјетни радник и колумниста. Рођен је 1955. године на Палама гдје живи и ради.

Добитник је Повеље СПКД „Просвјета“ поводом 100 године овог друштва и престижне „Златне значке“ Културопросвјетне заједнице Србије за допринос култури Срба у дијаспори.

Аутор је неколико значајних културних манифестација попут „Фестивала фруле“, „Дана Душка Трифуновића“ и „Ђурђевданског уранка“. Објавио је монографију „Десет година фруле“ и збирку приповједака под називом „Е, мој соколе“.

Традиционална манифестација „Госпојинске свечаности“ одржава се поводом Дана и крсне славе општине Пале – Успење Пресвете Богородице.

/Срна/