ПАЛЕ- Пјевић: Народ без државе не може опстати

183

Народ без државе не може опстати, поручено је вечерас на Палама гдје је промовисана књига „Борба за идентитет и опстанак народа – историја Срба 1804-1918“ аутора Мирка Пјевића из Новог Сада, која обухвата синтетички преглед националне историје у том периоду.

Пјевић је рекао да је тема књиге, која је представљена у Културном центру Пале, борба за спасавање од нестанка народа који је кроз своју историју прошао са огромним губицима и страдањима.

Он је истакао да је, према подацима до којих је у истраживању дошао, након ропства под Турцима остало 300.000 Срба, да их је за вријеме Аустроугарске са ових простора отишло 130.000, а у САД их живе око четири милиона.

„Око три милиона Срба је прешло у католике и исто толико је примило ислам. О овом проблему треба на вријеме размишљати јер је познато да народ без државе не може опстати“, изјавио је Пјевић новинарима.

Организатор ове промоције је Народна библиотека Пале, а директор Бојан Чворо рекао је да је ово само једна у низу промоција коју ће организовати у наредна два мјесеца.

Чворо је навео да ће књига бити промовисана у библиотекама на подручју Сарајевско-романијске регије, како би се публика упознала о том значајном дјелу.

Мирко Пјевић, доктор специјалиста медицине и редовни професор Медицинског факултета Универзитета у Новом Саду у пензији, објавио је више од 100 стручних и научних радова.

Аутор је и коаутор више медицинских уџбеника и монографија, заинтересован за прошлост сопственог народа. Прву књигу у области историографије „Борба за идентитет и опстанак народа – историја Срба 1804-1918“ објавио је прошле године у Новом Саду.

/Срна/

фото: РТВИС