ПАЛЕ- Слиједи ревизија регулационог плана за подручје Јахорине

389

Скупштина општине Пале усвојила је одлуку о приступању изради ревизије регулационог плана комплетног посебног подручја Јахорина да би се утрдило стварно на стање на планини када је ријеч о градњи.

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је је да ће кроз један документ урадити регулациони план с акцентом на инфраструктурне пројекте, односно све оно што је у интересу Олимпијског центра „Јахорина“, попут изградње инфраструктурне мреже воде, канализације, струје, освјетљења и осњежавања стаза.

Он је изразио задовољство што су одборници из опозиције ипак подржали накнадно убачену тачку која се односи на ревизију регулационог плана.

На сједници је усвојено и више одлука о измјенама и допунама регулационог плана дијела посебног подручја Јахорина.

О разлозима усвајања ове одлука, Југовић је рекао да је грађевинска сезона на планини кратка и да постоји проблем у вези са градњом објеката.

„Сада имамо разлику између људи који су добили сагласност и који граде и између људи који су добили сагласност и који још нису почели градњу. Ићи ћемо на опцију да им се одузме та сагласност уколико неће градити или да их на неки начин натјерамо да граде“, истакао је Југовић.

Он је додао да је општина у овом моменту одобрила градњу објеката на укупној површини од око 40.000 квадратних метара простора.

Идеалан је моменат, каже, да се крене са „причом о гондоли“ са Пала до Јахорине, те потенцира на томе да се градња са Јахорине у догледном периоду пресели на Пале.

Предсједник Скупштине општине Дамјан Шкипина рекао је да ће се наредних годину дана бавити ревизијом и видјети гдје су одступања.

„Скупштина ће наредних годину дана бити растерећена и неће бити под притиском. Моћи ћемо се бавити и другим стварима на лакши и озбиљнији начин, а да не буде притисак када је у питању Јахорина“, рекао је Шкипина.

Одборници СДС-а и ПДП-а претходно су напустили сједницу из разлога што са дневног реда нису повучене све тачке које се односе на измјене и допуне регулационог плана дијела посебног подручја Јахорина, јер сматрају да ни до сада нису испоштовани закљуци који се односе на заштиту посебног подручја Јахорина у смислу заустављања непланске градње.

На сједници је донесена и одлука о успостављању сарадње са општином Младеновац у Србији, као и са сусједном општином Пале-Прача у Федерацији БиХ.

/Срна/