ПАЛЕ- Српска – гарант слободе, стабилности и будућности

160

На Палама је јуче, у оквиру обиљежавања 9. јануара – Дана Републике, одржана свечана академија на којој су евоциране успомене на период њеног настанка, институционалног стасавања и јуначке борбе српског народа за своју слободу и државу која слави 32. рођендан.

Бивши предсједник Народне скупштине Драган Калинић рекао је новинарима након свечане академије да је потребно стати уз актуелно руководство Републике Српске, коју предводи предсједник Милорад Додик, који се јуначки и лавовски бори за очување институција Српске, за њену самосталност.

„Ми смо већ били формирана држава прије рата, у рату смо је одбранили, али и развијали. Све битне институције – законодавне, извршне правосудне и остале у Републици Српској су функционисале и током рата“, нагласио је Калинић, који је био и посланик у Скупштини српског народа у БиХ.

Он је рекао да је једина жеља Срба била да буду своји на своме, да чувају своја огњишта, своју Републику и гробове својих предака.

„То је наше исконско и од Бога дато право. Нас су оптужили да смо агресори, а заправо су агресори били други, они који су отимали наша огњишта, убијали и прогонили наше људе стварали избјегличке колоне и немилосрдно се обрачунавали са Србима“, навео је Калинић.

Он је нагласио да је Република Српска гарант српске слободе, равноправности, стабилности и будућности.

„Република Српска је била и остала сигурна кућа за српске људе у Српској, једини гарант, на овом узбурканом Балкану и глобалним међународним превирањима – српске слободе, равноправности, стабилности и будућности. То је порука коју бих упутио младим генерацијама, јер ми ћемо једнога дана отићи, а они ће остати да наставе наше дјело“, истакао је Калинић.

Калинић је рекао да Република Српска има још много тога да учини за добробит својих грађана, те навео да је све што је до сада урађено огроман подухват у готово немогућим политичким, економским и финансијским условима.

Свечаној академији присуствовали су породице погинулих бораца, изасланик предсједника Републике Српске Урош Бјелица, савјетник српског члана Предсједништва БиХ Бошко Томић, посланици у Народној скупштини Републике Српске, као и руководство општине Пале и града Источно Сарајево.

Присуствовали су и представници паљанске Борачке организације, Удружења „Бијели вукови“, Црвеног крста Пале, СУБНОР-а, те представници јавног и политичког живота града Источно Сарајево.

У програму су наступили Музички ансамбл Пале, глумице из Студентског позоришта Пале Тања Кењић и Свјетлана Цицовић, као и ученик Средњошколског центра Пале Кристина Лопатић.

Девети јануар се слави као Дан Републике Српске јер је тог датума 1992. године настала под првобитним називом Република српског народа у БиХ.

Српску су основали српски посланици у тадашњој Скупштини БиХ након што су прегласани у кључним питањима о опстанку Југославије, а припадници друга два народа кренули у сецесију мимо воље Срба, који су имали статус конститутивног народа.

/Срна/