ПАЛЕ- Сјећање на хероје из мјеста Подграб и Прача

373

У паљанском насељу Подграб данас је код спомен-обиљежја борцима страдалим у Првом и Другом свјетском рату, те у Одбрамбено-отаџбинском рату служен помен погинулим борцима из тог мјеста и из Праче.

Члан Мјесне борачке организације Подграб-Прача Радан Печеница рекао је новинарима да је велики значај овог спомен-обиљежја јер садржи имена погинулих из сва три рата, те да је култура сјећања и памћења оно што се мора наставити.

Он је истакао да је чин данашњег обиљежавања и окупљања на овом светом мјесту нешто велико – да се не забораве сви погинули борци.

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је да је српски народ дао велики допринос у претходним ратовима, бранио животима своја огњишта, породице, те да су се данас окупили да би се сјетили свих њих.

Наводећи да се обиљежава 30 година од настанка Републике Српске, Југовић је истакао да зато треба доводити млађе генерације да би наставиле да штите Српску и то преносиле на будућа покољења.

Потомак хероја Симовића, Јела Солдо каже да је за мјесто Подграб вежу сјећања, али и уклесана имена у ова три споменика, јер су ту три генерације Симовића, који су рођени да бране огњишта, васпитани у том духу, а патриотизам је за њих био највећа светиња.

Храм Вазнесења Господњег у Подграбу данас је у присуству многобројних вјерника прославио своју крсну славу.

Након тога су свештеници Немања Манџић, Далибор Стакић и Бојан Кулашевић служили помен погинулим борцима у оквиру манифестације „Дани сјећања на јуни 1992. године“, коју Борачка организација општине Пале организује до Видовдана поводом 30 година од почетка Одбрамбено-отаџбинског рата с циљем очувања сјећања на погинуле борце и жртве страдале за слободу и Републику Српску.

Послије помена организован је пригодан културни програм, те положени вијенци.

/СРНА/