ПАЛЕ- Усвојен нацрт буџета од 22 милиона КМ

194

Одборници Скупштине општине Пале усвојилу су данас Нацрт општинског буџета за наредну годину од 22.038.650 КМ, те дали сагласност за кредитно задужење локалне заједнице од 5.000.000 КМ.

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је да је усвојени Нацрт буџета за милион КМ мањи него ребаланс овогодишњег.

Он је захвалио одборницима који су имали квалитетне приједлоге, додајући да ће у наредних 30 дана, колико буџет буде изложен јавности, бити створена могућност одређених измјена, допуна и кориговања.

„Наша намјера је да до усвајања буџета прије Нове године дођемо до јединственог става и да усвојени буџетски оквир буде у корист грађана општине Пале“, изјавио је Југовић новинарима.

Он је навео да је на сједници Скупштине општине дата сагласност за кредитно задужење ове локалне заједнице од 5.000.000 КМ, са чим треба да се сагласи и Министарство финансија Републике Српске, те да ће средства бити уложена у изградњу општинске зграде и обданишта у насељу Обилићево на Лукама.

„Изградњом та два објекта, ствара се могућност да се ослободи дио средстава за инфраструктурне објекте из буџета општине. Обезбјеђивање средстава из кредитног аранжмама је повољна варијанта када се зна да у току ове и идуће године слиједи потписивање уговора о измјештању Топлане„, рекао је Југовић.

Према његовим ријечима, на сједници је усвојена и одлука о плану капиталних инвестиција за 2024-2026. годину, што ће омогућити и да се конкурише за одређена кредитна средства, средства Владе Републике Српске и друге аранжмане.

Југовић је навео да је план капиталних инвестиција подложан измјенама уколико има одређених захтјева.

Предсједник Скупштине општине Пале Стефан Стајчић захвалио је за конструктивне дискусије одборницима, са којима су прије креирања нацрта буџета обаљене консултације, као и са савјетима мјесних заједница, Борачком организацијом, Удружењем пензионера.

„Жељели смо да током креирања нацрта буџета проширимо круг људи како бисмо добили што боље приједлоге са терена“, додао је Стајчић.

Стајчић је рекао да је расправљано и о неколико иницијатива из надлежности одјељења за урбанизам, које се тичу додатног олакшавања легализације објеката изграђених до 2013. године, додајући да ће општина Пале дјеловати субвенцијама трошкова накнаде.

На сједници Скупштине општине Пале за вршиоца дужности начелника општинског Одјељења за привреду и друштвене дјелатности именован је Миодраг Плакаловић.

/Срна/