ПАЛЕ- Апликација „Грађанска патрола“ доступна Паљанима

318

Апликација „Грађанска патрола“, која грађанима омогућава пријаву комуналних и других проблема у њиховом окружењу путем мобилних уређаја, доступна је и у општини Пале.
Бранко Васиљевић из компаније „ДВЦ солушнс“ из Бањалуке, која је креирала ову апликацију, изјавио је новинарима да је њен основни циљ постизање ажурније и ефикасније комуникације између грађана и локалне власти са циљем побољшања комуналних услуга.

„Првенствено су то пријаве које су се односиле на комуналне проблеме, илегалне депоније и различите проблеме на које може реаговати комунална полиција или неко одјељење у оквиру јединице локалне самоуправе. Осим у општине Пале, грађани ову апликацију могу користити и у Бањалуци, Брчком и Зворнику“, навео је Васиљевић.

Он је истакао да је апликација потпуно анонимна, што охрабрује грађане да пријављују проблеме у својим локалним заједницама.

Васиљевић је указао да постоје проблеми за које локалне заједнице нису надлежне, али грађане могу упутити на институције под чијом надлежношћу је пријављени проблем.

Према његовим ријечима, за проблеме за које је надлежна општина формиран је механизам да грађани када шаљу пријаву бирају категорију проблема, те избором категорије та пријава се аутоматски просљеђује надлежном одјељењу.

„Ако се десе преплитања надлежности пријава ће доћи до онога ко је за њу задужен“, појаснио је Васиљевић.

Предсједник Скупштине општине Пале Дамјан Шкипина истакао је да грађани приликом пријављивања проблема требају послати до три фотографије или кратки видео-снимак, након чега ће надлежна служба изаћи на терен.

„Сматрамо да ће ова апликација унаприједити квалитет живота на Палама. Апликација је већ активна и грађани је могу преузети и користити. У наредном периоду ћемо је још више унаприједити и усавршити“, оцијенио је Шкипина.

Вршилац дужности начелника општинског Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Жарко Човић каже да ће апликација смањити вријеме потребно да надлежне општинске службе реагују на одређен проблем у локалној заједници и грађани ће у сваком моменту моћи да виде у којој фази је рјешавање проблема који су пријавили.

Кристина Ерак из Удружења „Бит алијанса“ рекла је да је пројекат „Грађанска патрола“, започет претходне године, фокусиран на креирање акционих планова кроз који ће грађани у својим локалним заједницама направити искорак ка креирању паметних градова у БиХ.

Апликацију прилагођена Палама донирала је компанија „ДВЦ солушнс“ кроз пројекат „Паметни градови ка дигиталној трансформацији градова у БиХ“.

Пројекат се реализује кроз развојно партнерство са компанијама „Ланако“, „ДВЦ солушнс“ у оквиру програма који спроводи Њемачко друштво за међународну сарадњу /ГИЗ/, у сарадњи са удружењем „Бит алијанса“.

За грађане Пала тренутно је доступна само андроид апликација, док се за ИОС уређаје очекује за неколико дана.

/Срна/