ПАЛЕ- Брезо: Низ манифестација и ове године, планиран концерт Биљане Крстић

179

Директор Културно-спортског центра са Пала Славка Брезо изјавила је да ће и ове године бити организовано много различитих манифестација, те најавила да би ускоро концерт требало да одржи и једна од најпознатијих етно-пјевачица Биљана Крстић.

Брезова је за Срну рекла да је циљ ове установе да обезбиједи услове за даљи развој културе и спорта, те афирмација савремене умјетности и подстицање стваралаштва.

Она је навела да је Центар у претходној години остварио добре резултате и организовао низ догађаја у областима културе и спорта, те да је велика пажња посвећена раду са дјецом и омладином.

Према њеним ријечима, у Културно-спортском центру одржавају се позоришне и луткарске представе, приказују филмска остварења, организују изложбе и музички програми, представља књижевно стваралаштво, сусрећу културно-умјетничка друштва, те приређују манифестације из области културе, као и представе за дјецу.

Она је напоменула да Културно-спортски центар има успјешну сарадњу са оснивачем општином Пале, градом Источно Сарајево и надлежним министарствима.

ФРУЛА ВРАЋЕНА НА СЦЕНУ

Брезова је истакла да је прошле године организована и „Конференција беба“, најмасовнија до сада, затим Сретењске свечаности и Мајске духовне свечаности, у оквиру којих је представљена књига јеромонаха Серафима Глигорића „Лаодикија“.

„Успјели смо вратити фрулу послије дужег периода на сцену Културног центра. Одржана је и традиционална тродневна манифестација Дани Душка Трифуновића, Духовне свечаности, хуманитарне акције, Никољданске свечаности, подјеле пакетића и прослава дјечије Нове године“, рекла је она.

Брезова је навела да је Центар мјесечно организовао до двије представе за дјецу и да се увијек тражила карта више, те да је програм био разнолик, али да увијек може више и боље.

„Ми смо отворен културни центар и на услузи свим грађанима који овдје могу да проведу лијепе тренутке“, нагласила је она.

ПЕЋИНА ОРЛОВАЧА – БИСЕР ТУРИЗМА

Туристички бисер – Спелеолошки комплекс пећине Орловача у Сумбуловцу, који дјелује у саставу овог центра, тренутно није отворен за посјетиоце због, како је рекла Брезова, безбједности, али се ради на отклањању свих недостатака.

Она је истакла да је пећина Орловача подијељена на 14 дворана и свака је украшена различитим формама пећинског накита.

„Ушли смо у активност прибављања геолошког извјештаја са аспекта процјене безбједности кориштења пећине Орловача који је радио Рударски факултет Универзитета у Бањалуци и дао низ препорука од којих је већина реализована. Сада идемо према прибављању потребне документације за добијање грађевинских и употребних дозвола за све пратеће објекте око пећине и у њој“, напоменула је Брезова.

Она је навела да се ради ревизија пројеката како би од Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске добили грађевинске и употребне дозволе да изведу низ радова који су планирани.

„Најбитнија нам је безбједност посјетилаца и запослених, па ћемо дати све од себе да то осигурамо“, додала је Брезова.

Када је ријеч о дворани „Пеки“ која је организациона јединица Културно-спортског центра, Брезова је истакла да овај објекат може да одговори свим спортским изазовима што се показало у претходном периоду, попут организације међународних такмичења, концерата, реализације спортских, рекреативних и едукативних програма до одржавања тренинга женске одбојкашке репрезентације Србије.

„У дворани је одржано више од 1.300 тренинга на паркету, што је рекордан број“, указала је она.

Брезова је напоменула да ту дворану користе и Факултет за физичко васпитање и спорт, те спортски клубови, оцијенивши да је постигнут максимум када је ријеч о спортским и дешавањима из области културе.

/Срна/