СОКОЛАЦ- Анимиране руске бајке одушевиле дјецу

160

На Сокоцу је у оквиру Фестивала за дјецу „У свијету руских бајки“ приказано седам цртаних филмова из Русије и одржана ликовна радионица са које ће најбољи цртежи бити награђени у фебруару.

Члан Удружења „Руски театар“ из Београда глумица Евгенија Ешкина Ковачевић рекла је новинарима на Сокоцу да је синоћ приказан један број више пута награђиваних руских анимираних бајки преведених на српски језик у којима су представљени традиција и живот људи из свих крајева Русије.

Она је истакла да је то програм у оквиру Фестивала руских бајки који се одржава у Београду, а који подржавају Фондација „Руски мир“ и Руски дом из Београда, додајући да његово проширење на подручје Републике Српске, односно на Соколац и Хан Пијесак, помаже Удружење „Романија“ са сједиштем у Београду у сарадњи са локалним установама културе.

„Дјеци кроз ове цртане филмове настојимо приближити најпопуларније руске бајке из свих крајева, разноликост културе и традиције, географске занимљивости, временске услове и начин живота људи из различитих крајева ове велике земље“, навела је Ковачевићева.

Она је подсјетила да је у оквиру Фестивала у Русији урађено 48 бајки и да је за дјецу на Сокоцу екипа глумаца из Београда одабрала седам цртаних филмова у трајању од по 13 минута који могу бити занимљиви малишанима овог подручја.

„Тражили смо нешто што ће дјеци приказати разноликост руске културне традиције, али ће бити и нешто у чему ће препознати своју традицију, културу, биљни и животињски свијет, како бисмо нашли неке паралеле и везе, што ће дјеци бити препознатљиво и занимљиво“, истакла је Ковачевићева.

Она је додала да су послије промоције, на ликовним радионицама дјеца имала прилику да нацртају јунаке из ових филмова и са тим радовима ће моћи да учествују на конкурсу у оквиру фестивала „У свијету руских бајки“ на којем ће у фебруару бити награђени најбољи.

Глумац и редитељ синхронизације ових бајки Данијел Ковачевић рекао је да су филмови из овог пројекта до сада неколико пута емитовани на Радио-телевизији Србије и да се тренутно налазе на „Телекомовој“ платформи.

„Потичем из ових крајева Романије и веома ми је драго што имамо прилику да уз помоћ људи који помажу овај пројекат и Удружења Романија покажемо квалитетне садржаје у области културе, а овај пут веома квалитетне анимиране руске бајке“, навео је Ковачевић.

Он је изразио задовољство што уз подршку Удружења „Романија“ већ три године његови пријатељи глумци наступају на Сокоцу са квалитетним представама и што сваки њихов долазак показује да оваква гостовања остављају траг у животу људи овог мјеста.

Синоћњи програм одржан је у Парохијском дому Цркве Светог пророка Илије.

Фестивал „У свијету руских бајки“ подржала је Русија, а реализује се већ 20 година пројекцијом најпопуларнијих анимираних бајки уз ангажовање најбољих глумаца, редитеља и сликара.

/Срна/

фото: Инфо центар Соколац