ПАЛЕ- Милици Боровчанин награда „Млади србиста“ за најбољи есеј

321

Средњошколка Милица Боровчанин са Сокоца освојила је прво мјесто на конкурус за најбољи литерарни есеј и награду „Млади србиста“ коју су је данас уручили представници Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву.

Друга награда припала је Славки Благојевић из Добоја, а трећа ученици Средњошколског центра „Иво Андрић“ Јована Берјан из Вишеграда.

Руководилац Катедре за србистику на Филозофском факултету на Палама Жељка Пржуљ рекла је новинарима да је ово трећа година како организују конкурс са једном кровном темом „Значај српског језика и књижевности за очување идентитета Републике Српске“ на који је пристигло 20 радова из неколико градова Српске.

Она је навела да је циљ да се млађи нараштаји интензивније изјасне, размишљају о идентитету српског народа и своју свијест подигну, и то у разговору са својим родитељима, бакама, дједовима с обзиром на протекли Одбрамбено-отаџбински рат.

Пржуљева је напоменула да је подтема била „Не куцај на врата старе куће. НЈе више нема“, гдје је било потребно да у самој теми буде заснована лирска позиција која ће на извјестан начин да асоцира дјецу на те протекле догађаје и да они изнесу своје мишљење.

„Један од циљева јесте и да подижемо свјест код младих. Мислили смо да је та њихова свијест на нижем степену, међутим њихови радови показују супротно. Сваки рад је посебан за себе, без обзира да ли је награђен или није, већ је важан у концепту културе сјећања и памћења и свега онога што би била нека врста архиве српске националне историје, али и посматрања млађих генерација које физички нису могле то да проживе“, истакла је Пржуљева.

Ученик Средњошколског центра „Василије Острошки“ са Сокоца Милица Боровчанин рекла је да је у раду писала о вјечитом проблему са којим се људи боре, а то је неприхватање стварности.

„Протагонисти моје приче проживљавају један исти дан, изнова и изнова. То је дан након којег долази смрт која је изазвана ратом и они управо немају довољно храбрости, смјелости да провире иза те границе. И то је нешто што се свима нама дешава у појединим тренутцима, просто недостатак неке воље у нама да видимо шта је то што долази иза“, навела је Боровчанинова.

Према њеним ријечима, награда јој долази од престижне установе и зато јој је част и задовољство што је међу већим бројем радова изабран управо њен.

Ученица Јована Берјан из Вишеграда рекла је да је написала рад у којем је описала оно што је њена породица прошла кроз многе ствари у рату.

„То сам жељела да урадим због дједа, који је моја највећа мотивација, херој и који је прошао кроз доста ствари током рата. Дивим се његовој величини и шта је све урадио за нашу породицу и за Српство уопште. Поносна сам што сам Српкиња и члан једног тако храброг народа“, поручила је Берјанова.

/СРНА/