ПАЛЕ- Обиљежена слава Саборног храма Светог архангела Гаврила

188

Саборни храм Светог архангела Гаврила на Палама прославио је данас крсну славу у присуству великог броја вјерника и начелника општине Пале Бошка Југовића, који је рекао да је потребно да се српски народ окупља око Српске православне цркве и буде ослоњен на породицу и пријатеље.

Служењем лутургије и ломљењем славског колача у Саборном храму на Палама обиљежен је данас Сабор Светог архангела Гаврила.

Начелник општине Пале Бошко Југовић изјавио је новинарима да је данас слава свих парохијана локалне заједнице, а одзив грађана показује љубав и саборност.

„Потребно је да се окупљамо око Српске православне цркве и будемо јединствени и једни уз друге, као и ослоњени на породицу, кумове, пријатеље, а томе и служе славе“, указао је Југовић и честитао породици Павловић кумство и свима који су уприличили данашњи догађај.

Југовић је навео да радови на уређењу Храма, који је у изградњи, теку добро, да су завршене одређене припреме око унутрашњег уређења, те да ускоро крећу радови на поплочавању, односно изради мермерног пода.

„Уговарамо и радове на вањском уређењу. Тренутно се ради око степеништа, али намјера црквеног одбора, свештенства и мене, као начелника, јесте да до зиме завршимо унутрашње и вањско уређење“, истакао је Југовић.

Он је додао да је улагање у те радове најмање како локална заједница може допринијети становништву, вјери и Српској православној цркви.

„Поносан сам што ће за вријеме мог мандата то бити урађено. Пале, као пријестоница Републике Српске и као мјесто у којем се гради све више светиња, заслужују да имају лијеп храм“, поручио је Југовић и додао да и изградња цркве на Јахорини добро напредују, да су набављена звона, крстови и да се убрзо креће у поставање фасаде.

Југовић је изразио очекивање да ће се до Нове године и са Јахорине чути црквена звона.

Старјешина храма Немања Манџић рекао је да је од самог зачетка темеља овај храм почео да прославља Светог архангела Гаврила, крсну славу, додајући да је то прије било у мањем кругу људи.

„Све више људи долази да заједно прослављамо крсну славу. Данас је за управу храма, свештенике, црквени и грађевински одбор, најзначајнији дан у години јер не само да прослављамо славу, него и сумирамо протеклу годину, шта смо урадили и докле смо стигли са радовима“, изјавио је Манџић.

Он је навео да се у храм улаже, али исто тако да се ту гради и једна заједница.

„Свједоци свакодневних недјељних богослужења, божићних и васкршњих служби, када је Храм испуњен“, рекао је Манџић.

Изградња Саборног храма на Палама почела је 2008, а исте године, празник Светих Јоакима и Ане, 22. септембра, блаженопочивши митрополит дабробосански Николај освештао је темеље.

/Срна/