ПАЛЕ- Одата почаст палим борцима са Јасика

189

На мјесном Спомен-обиљежју Јасик на Требевићу, подигнутом у знак сјећања на 32 погинула борца Војске Републике Српске са овога подручја, данас је служен парастос и положени су вијенци.

Вијеце су положили породице погинулих бораца, представници града Источно Сарајево и општине Пале, као и делегације општинске и мјесне борачке организације и Удружења ветерана војне полиције Сарајевско-романијског корпуса.

Замјеник начелника општине Пале Срђан Бутулија изјавио је новинарима да је данашње окупљање најмање што се може учинити за 32 погинула борца Војске Републике Српске који су своје животе дали за слободу.

Бутулија је апеловао на млађе генерације да присуствују оваквим догађајима како не би била заборављена ратна дешавања из којих се могу извући и поуке како се неке ствари више не би понављале у будућности.

Он је честитао Дан Војске Републике Српске и Трећег пјешадијског Република Српска пука која његује традицију Војске Српске која је српском народу веома битна.

Предсједник Предсједништва Борачке организације општине Пале Јасна Лазаревић Гавриловић рекла је да је данас служен помен за погунуле борце са Требевића, те нагласила да је веома битно у заједничком окупљању присјећати се жртава које су дате за одбрану Републике Српске.

“Данашњим парастосом и одржаним јучерашњим историјским часом на Српском војничком гробљу `Нови Зејтинлик` на Сокоцу за основце са подручја општина Пале, Источна Илиџа, Трново и Соколац, Борачка организација Пала почела је са обиљежавањем манифестације под називом `Дани сјећања на јуни 1992.године`“, нагласила је Гавриловићева.

Она је истакла да Борачка организација његује традицију и културу сјећања на протекли Одбрамбено-отаџбински рат, али и све протекле ратове у којима је било страдања српскога народа.

Гавриловићева наводи да је српски народ пуно страдао кроз историју, те да народ који се не сјећа своје историје дужан је да ту историју понавља.

Спомен-обиљежје подигнуто је на Јасику 12. маја 2002. године у знак захвалности српски, борцима погинули у Одбрамбено-отаџбинском рату.

/Срна/