ПАЛЕ- Основна школа „Мокро“ обиљежила руски празник Масленицу

87

Основна школа „Мокро“ у Мокром данас је богатим културно-умјетничким програмом обиљежила руски празник Масленица који означава почетак Васкршњег поста, а симболизује испраћање зиме и дочекивање прољећа.

Директор школе Радмила Веселиновић рекла је Срни да ученици ове установе традиционално већ неколико година обиљежавају овај руски празник.

„Наставница руског језика у школи Сњежана Малбашић са ученицима обиљежава овај празник јер изучавање језика нам налаже да дјецу учимо култури, традицији и обичајима народа, па и дијелу историје у којем смо тај језик говорили, а у овом случају руски“, истакла је Веселиновићева.

Она је навела да један од симбола Масленице јесу палачинци, што ученици највише воле, а које су правили кроз разне секције.

Веселиновићева је рекла да су ове године проширили манифестацију и имали тематске радионице за све ученике, додајући да ни у вријеме вируса корона нису прекидали традицију.

„Припремљен је богат програм који је обухватао разне презентације, фолклор, музику. Постављена је и изложба из амбасаде Русије у БиХ која симболизује Масленицу и обичаје руског народа“, истакла је Веселиновићева, те додала да су све урадили у сарадњи и уз помоћ Амбасаде Русије у БиХ.

Она је навела и да су им у посјету стигли гости из братске школе „Други шумадијски одред“ из Велике Плане и предсједник Скупштине општине Велика Плана Душан Марић.

Веселиновићева је истакла да Основна школа „Мокро“ сарађује са образовним и институцијама културе.

Обиљежавању руског празника присуствовали су представници руске Амбасаде у БиХ, руководство општине Пале, представници Српске православне цркве, јавног и културног живота, те Музички ансамбл Пале који је увеличао манифестацију својим пјесмама.

/Срна/