ПАЛЕ- Отворена изложба радова насталих на ликовној колонији

286

На Економском факултету на Палама отворена је изложба радова насталих на 18. Међународној ликовној колонији „Арт симпозијум Јахорина“.
Изложено је 23 умјетничких дјела и три скулптуре настале током деседодневне колоније.

Оснивач и умјетнички руководилац „Арт симпозијума Јахорина“ Лазо Савић рекао је да је на овогодишњем сазиву, који је завршен синоћ, учествовало 11 умјетника из Бугарске, Македоније, Србије и БиХ.

Он додаје да је овогодишња тема „Фигура у савремној умјетности-велики формат“, те да су вајари урадили три скултуре од којих двије у камену и једну у дрвету.

Скулптуре се постављене на јавној површини преко пута Дома здравља Пале и у холу Економског факултета.

„Насликане су 23 слике са мотивима околине Пале. Кориштене су технике уље и акрилик на платну“, рекао је Савић.

Начелник општине Пале Бошко Југовић похвалио је организатора ликовне колоније јер је окупио еминентне сликаре који су иза себе оставили ликовне вриједности, те најавио да ће општина пружити подршку како би се унаприједио и развио ликовни живот у овој локалној заједници.

Дугододишњи учесник „Арт симпозијума Јахорина“ вајар Михајло Глигорић-Глиша каже да му је драго што ликовна колонија траје оволико година.

Македонски сликар Петар Попчев, који први пут учествује на ликовној колонији, каже да су му утисци изванредни.

Ликовни критичар Александар Грандић из Бањалуке рекао је да је „Арт симпозијум Јахорима“ једна од водећих ликовних манифестација како у Републици Српској тако у БиХ.

„С обзиром да траје кратко у односу на друге манифестације ове врсте, Симпозијум је успио да се наметне као једна од водећих из разлога што баштини плошни просторни знак. Овде имате вајарство, све технике плошне умјетности и сликарство и акварел и графику и цртеже“, истакао је Грандић.

Међународна ликовна колонија „Арт симпозијум Јахорина“ основана је 1. маја 2003. године под покровитељством Олимпијског центра „Јахорина“ и уз подршку тадашњег градоначелника Источног Сарајева Предрага Ласице.

Циљ манифестације је афирмација ликовне умјетности и умјетности уопште, развој еколошке свијести, те подстицај туризма, како у Републици Српској, БиХ, региону, тако и у свијету.

Међународна ликовна колонија угостила је бројне умјетнике из Јапана, Њемачке, Чешке, Мађарске, Русије, Украјине, Шпанија, Италије, Египта, Грчке, Ирске, САД, Холандије, Француске, Турске, Бугарске, Македоније, Србије, Црне Горе, Хрватске, Јужне Кореје и Кине.

/Срна/