ПАЛЕ- Отворен Међународни фестивал документарног и кратког филма и екологије „Јахорина филм фестивал“

344

Пројекцијом филма „Наших 15 година“ синоћ је на Палама отворен Међународни фестивал документарног и кратког филма и екологије „Јахорина филм фестивал“ током којег ће бити приказано 52 филма из 20 земаља.

Директор овог фестивала Мирко Деспић рекао је новинарима да је за 15. фестивал било пријављено више од 800 филмова у четири фестивалске категорије.

„У конкуренцију за награде одабрана су 52 филма, од тога 31 документарни, 12 кратких, четири студентска и пет експерименталних филмова. Као и увијек, на фестивалу биће приказани најбољи свјетски документарни и кратки играни филмови из претходне године, међу којима ће се традиционално наћи многи наслови приказани на највећим свјетским фестивалима и добитници најпрестижнијих награда“, истакао је он.

Деспић наводи да је порука „Јахорина филм фестивала“ била да посебно његује експерименталне и студентске филмове јер њих раде млади људи, а тиме се у суштини учи занат.

Он каже да су од самог почетка намјеравали да Фестивал промовишу учешћем врло важних људи из културног и друштвеног живота, што су и постигли, а за 15 година фестивал је пуно сазрио.

Професор са Академије умјетности из Бањалуке и предсједник жирија Лука Кецман честитао је организаторима јер су за 15 година постигли изузетан успјех.

Он наглашава да „Јахорина филм фестивал“ дуго траје и за њега се итекако зна у свијету.

„Нама са Академије умјетности је драго што је велики број студената, бивших и садашњих, прошло кроз овај фестивал јер имају прилику да се огледају са изузетним ствараоцима из цијелог свијета“, истиче Кецман.

Кецман објашњава да је „Јахорина филм фестивал“ специфичан по томе што његује документарни, документарни ТВ филм, кратки играни филм, туристички, еколошки, студентски и низ категорија који се изгубе на осталим фестивалима.

Члан жирија Драгомир Зупанц рекао да овакав фестивал „нема промашаја“ јер је сваки филм изабран промишљено и са неким критеријумом.

„Они који воде фестивал од почетка су жељели да прикажу само оно што је добро и што заслужује пажњу публике. Јахорина филм фестивал има добар избор и селекцију, и то обавезује и жири да се уздигне и изабере најбољи“, истекао је Зупанц.

Дугогодишњи учесник Фестивала Небојша Илић из Србије каже да је част и привилегија бити на Палама, те да је до сада представио 14 ауторских филмова и једно режирање.

Свјетску премијеру на 15. „Јахорина филм фестивалу“ у домаћем такмичарском програму имаће филм награђиваног редитеља из БиХ Дениса Бојића „Неки нови Бродвеј“ који говорио о својеврсном подвигу шест особа са Дауновим синдромом које, савладавајући бројне препреке, постају једни од првих полазника професионалне школе глуме на просторима југоисточне Европе.

У такмичарском програму фестивала биће приказан филм „Огњило“ Владимира Перовића, дубоко интиман филм о човјеку који у суровом крашком окружењу живи застарјелим животом горштака.

Након свјетске премијере на Мумбаи интернационалном филм фестивалу, биће приказан филм „Од Дурбана до сутра“, који потписује индијски редитељ Дyлан Мохан Граy.

Млади редитељ из БиХ Стефан Томић на фестивалу ће се представити филмом „Кућа има рогове“.

Покровитељи „Јахорина филм фестивала“ су Министарство просвјете и културе Републике Српске, Фонд за заштиту животне средине Републике Српске, град Источно Сарајево, општина Пале, Олимпијски центар „Јахорина“.

Пријатељи фестивала су Туристичка организација „Јахорина“, Ски центар Равна планина, Арт сипозијум Јахорина, Културни центар Пале, хотел „Дамис“, хотел „Џет сет“ и цвјећара „Гарденија“.

Медијски спонзори су РТРС, Новинска агенција СРНА, ТВИС, БХТ 1.

Затварање фестивала је у суботу, 25. септембра, у 12.00 часова у хотелу „Дамис“ на Палама, када ће бити уручене фестивалске награде.

/Срна/