ПАЛЕ- Потписани уговори са 30 корисника о додјели пластеника

83

Начелник општине Пале Бошко Југовић потписао је данас уговоре са 3О пољопривредних произвођача који су остварили право на пластенике од 50 и 100 метара квадратних додијељене по јавном позиву ове локалне заједнице, укупне вриједности 85.000 КМ.

Југовић је рекао новинарима да је 20 корисника узело пластеник од 50 метара квадратних, а њих десет од 100.

Он је подсјетио да је ова локална заједница кроз циклус подстицаја у пољопривреди, у претходних неколико година додијелила 300 пластеника за унапређење производње здраве хране у руралним подручјима.

Југовић је додао да су водили рачуна о категоријама којима додјељују пластенике, па су укључене вишечлане породице, социјално рањиве категорије, с тим да дио средстава обезбјеђују корисник, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске и општина.

Он је навео да, осим пластеника, опрема обухвата систем за наводњавање, вентилацију, те се нада ће произвођачи вишак производа пласирати и на тржиште како би додатно зарадили.

Жељка Пејовић из Пољопривредног кластера СРП рекла је да и ове године реализују пројекат Међународног фонда за развој пољопривреде /ИФАД/ у сарадњи са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске и општинама за додјелу пластеника пољопривредним произвођачима који се баве овим сектором производње.

Она је додала да је пројектом обухваћено 190 корисника из девет општина Сарајевско-романијске регије, и да укупна улагања ресорног министарства износе 190.000 КМ.

„Овај пројекат укупно је коштао 500.000 КМ, у оквиру којег ће се радити и практичне и теоријске обуке за пољопривредне произвођаче, те бити ангажован стручни консултант“, истакла је Пејовићева.

Она је нагласила да је кроз пројекте у претходних неколико година на подручју Сарајевско-романијске регије додијељено више од 700 пластеника.

Начелник општинског Одјељења за привреду и друштвене дјелатности општине Пале Миодраг Плакаловић рекао је да се, у оквиру планираних буџетских средстава, и ове године реализује подјела пластеника упркос тешким економским приликама.

Он је најавио да ће бити организоване едукације и стручно оспособљавање пољопривредних произвођача како комерцијалних газдинстава, тако и некомерцијалних, те истакао да локална заједница има добру сарадњу са ресорним министарством када је ријеч о реализацији програма подстицаја за пољопривреду.

Плакаловић каже да општина Пале у плану има да подијели и 300 сјеменских пакета за шта је јавни позив расписан, као и 1.500 садница воћа.

/Срна/