ПАЛЕ- Светосавска академија у част утемељивача Српске православне цркве и првог архиепископа

195

У Културном центру Пале синоћ је одржана Светосавска академија у част утемељивача Српске православне цркве и првог архиепископа Светога Саве.

Директор Основне школе „Пале“ и организатор Светосавске академије Александар Рајић рекао је новинарима да су Свети Сава и Светосавље начин живота.

„Растко Немањић био је дипломата, књижевник, путописац и радио на ширењу хришћанства и уједињавању балканских народа. Један је од највећих Срба који је ходао цијелом планетом и због тога га морамо спомињати цијеле године, а не једно вече“, истакао је Рајић.

Он је нагласио да Светог Саву прослављају поносно и да су организовали културно-умјетнички програм у којем су сви уживали.

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је да се светосавске свечаности славе широм Републике Српске и тиме све институције показују јединство.

Југовић је захвалио организаторима и свим учесницима вечерашњег програма који су исказали велики ентузијазам и показали шта знају о теми Светосавља које на одређен начин све окупља око православља.

У програму су учествовали ученици основних школа „Пале“ , „Србија“, „Мокро“, Основна музичка школа, вртић „Бубамара“, Културно-умјетничко друштво „Младост“ Пале.

Српска православна црква данас прославља Светога Саву, утемељивача Српске цркве, државе и школства.

Савиндан се обиљежава у свим школама у Србији и Републици Српској као школска слава.

Свети Сава се упокојио 1235. године у бугарском граду Трнову као први архиепископ Српске православне цркве.

/Срна/