ПАЛЕ- У оквиру „Филомтеке“ сутра приказивање филма „1984“

147

Кинотека Републике Српске у оквиру редовног програма „Филмотека“ сутра ће приказати играни филм „1984“, дистопијски класик адаптиран из истоименог романа Џорџа Орвела који се бави суштином тоталиризма.

Прича је смјештена у имагинарно друштво Океаније под влашћу Партије, а филм прати Винстона Смита службеника који почиње сумњати у властиту стварност и бунити се против система контроле ума. Кроз пажљиво постављене елементе надзора, цензуре и пропаганде, филм истражује опасности апсолутне моћи и губитка индивидуалних слобода.

Тематски богат и провокативан „1984“ и данас потиче расправе о слободи, манипулацији и људској природи, саопштено је из Кинотеке.

Главне улоге тумаче Џон Харт, Сузан Хамилтон и Ричард Бартон, а режија Мајкла Редфорда вјерно дочарава мрачну атмосферу романа, приказујући сурову стварност живота под сталним надзором.

Филм „1984“ наглашава опасности идеолошког фанатизма и указује на потребу за очувањем индувидуалних слобода како би се избјегло потпуно потчињавање друштва тоталиризму.

Филм ће бити приказан у Културном центру Пале у 19.00 часова, а улаз за публику је слободан.

/Срна/