ПАЛЕ- Шантић, велики православни завјетник

67

Алекса Шантић је велики православни завјетник и један од најзначајнијих хришћанских пјесника, истакнуто је на књижевној-поетској вечери на Палама одржаној поводом Свјетског дана поезије и 100 година од смрти овог великана.

Бесједу о животу и дјелу Алексе Шантића говорио је академик Ранко Поповић, који је истакао да је Шантић био закашњели романтичар, али бескрајно даровит пјесник.

„Шантић је, што је потврдило и стотину година након његове смрти, велики пјесник. Њега је потврдило и то дуго вријеме, матерњи језик и он је остао дио тога канона српске књижевности“, истакао је Поповић новинарима.

Он је истакао да је Шантић успио да се потврди као велики умјетник језика, сјајан пјесник, мелодичан и један од најзначајнијих елегичара након Војислава Илића.

„То је човјек који је у бројним поџанровима лирике успио да остави трајна остварења по којим га памте генерације оних који га уче у школама. Зато Шантић треба да се учи у основним и средњим школама и универзитетима, јер је он пјесник који је то заслужио“, рекао је Поповић новинарима.

Он је нагласио да је Шантић и један од најмелодичнијих пјесника српске поезије и један од најзначајнијих хришћанских пјесника.

Књижевно-поетско вече „Остајте овдје“ одржано је на Филозофском факултету на Палама, а декан ове високо образовне установе Владан Бартула је истакао да је Шантић велики православни завјетник, пјесник и неко ко је обиљежио српску поезију и књижевност 20. вијека.

На књижевно-поетској вечери наступао је Музички састав „Спјев“ из Источног Сарајева.

/Срна/

фото: РТВИС