Обиљежено 25 година од страдања припадника чете “Петар Пандуревић”

1757

Служењем парастоса и полагањем вијенаца на мјесном спомен-обиљежју у насељу Станица на Палама данас је обиљежено 25 година од страдања 14 бораца чете “Петар Пандуревић” у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату, са којима је погинуо и њихов командант.

Предсједник Борачке организације општине Пале Михајло Парађина истакао је да најмање што се може учинити за све људе који су настрадали јесте помен, парастос и сјећање на њихове жртве.

Он је подсјетио да су борци ове чете погинули на данашњи дан 1992. године у нападу муслиманских снага на српске положаје на Требевићу, четири дана послије велике трагедије на Жепи, када су на вјечни починак испраћали најмилије пријатеље, саборце и рођаке.

Према његовим ријечима, данашњи чин је подсјећање на један од најтужнијих датума у ратној историји Пала, али и на херојство српских јунака који су положили животе да би спријечили пробој непријатељских снага на ово подручје.

Парађина је поручио да се морају његовати тековине одбрамбено-отаџбинског рата и да се не смију заборавити они који су дали живот за стварање Републике Српске.

Он је новинарима рекао да Борачка организација настоји да се обиљежавају овакви историјски догађаји, истичући да нема важније ствари него да потомци чувају и његују тековине својих предака.

“Српска се ових дана налази, и налазиће се, у великим искушењима. Наша порука је да се мора показати одговорност, јединство свих политичких субјеката у Републици Српској, као и на нивоу БиХ. Ово што је стечено у крви за које су плаћене велике жртве, с тим нема погодбе”, поручио је Парађина.

Према његовим ријечима, хероји рата не смију остати само у сјећању својих најмилијих, већ њихова ђела морају памтити све генерације које долазе.

Начелник општине Пале Бошко Југовић изјавио је новинарима да је ово веома важан дан, када је обавеза, дужност и част свима да се присјете свих бораца који су живот уградили у темеље Републике Српске.

Вијенце су положили чланови породица погинулих српских бораца и њихови саборци, представници паљанске Борачке организације, начелник општине Пале и његови сарадници и градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић.

Борачка организација је и ове године организовала Меморијални турнир у малом фудбалу “Петар Пандуревић”, у оквиру којег су припремили пригодне награде и признања, а финална утакмица биће одиграна данас.

На данашњи дан прије 25 година приликом напада муслиманских снага на ослабљене српске положаје на Требевићу погинуло је 14 бораца чете “Петар Пандуревић” заједно са својим командантом.

Чета “Петар Пандуревић”, формирана почетком рата, са 200 храбрих бораца чувала је српске положаје на Требевићу и обишла бројна ратишта широм Републике Српске. Погинуло је 36 бораца ове чете, а 18 је било рањено.