ПАЛЕ- Бивши студентски дом на Каловитим брдима постао ругло и легло дивљих животиња!

1845

Застрашујуће су слике стања у којем се данас налазе објекти  бившег студентског дома Каловита брда у Палама. Уништени објекти без прозора, врата, разваљене санитарије, електричне инсталације, нагомилано смеће, кратак је опис девастирања и пропадања здања са историјском позадином, које је у власништву општине Пале.

Мјештани Каловитих Брда чије куће се налазе у близини домова истичу да су згрожени недомаћинским односом Општине према својој имовини. Кажу, да бивше мјесто студената постаје мјесто сумњивих групица које се навече ту  окупљају и иза себе остављају лименке, празне флаше и смеће.

„Објекти су зарасли, све је пуно смећа, смрад се шири, а у посљедње вријеме примјетне су и лисице које смеће привлачи, па их виђамо и испред својих кућних врата“, истичу мјештани.

Један од њих, који живи  у  непосредној близини некадашњег студентског дома, рекао нам је у разговору да ће затражити од надлежних  у општини да хитно ријеше овај проблем.

„Некада смо дјецу доводили овдје да се играју, да прошетају, сада више не смијемо проћи овуда. Прије неколико дана двије лисице су пришле мојој кући, дошле ми скоро до врата. Комшија ми каже да је доле, у домовима, видио неколико лисица, Да ли се коте ту или долазе однекуд, не знам“, каже видно узнемирени човјек.

Да су објекти студентских домова у катастрофалном стању говори и податак из ПУ Источно Сарајево, у којем је евидентирано кривично дјело, крађа лимене подгоге са једног од кровова.

Како је вриједност имовине на Kаловитим брдима била процијењена на око 3 милиона KМ, поставља се питање зашто општинске власти ни на који начин нису заштитили општинску имовину чија се вриједност мјери у милионима. Са рецимо једним ноћним чуваром?

Интересантно је и да се бивши домови извиђача, тј. бивши студентски дом налази поред Романијске улице у коју је општина Пале уложила донираних милион КМ, те поприлично и изненађује зашто се игнорише пропадање објеката процјењених у вишемилионској вриједности.

Површина земљишта на којем се налазе објекти бивших домова извиђача износи 39.426 м2 , док укупна површина објеката износи 2.618 метара квадратних.

У дому на Kаловитим брдима, до изградње нових студентских домова у Палама,  било је смјештено 150 студената. У објектима се налазе 42 собе. Ту је био и студентски ресторан, тв сала, читаоница, просторија за дневни боравак. У једној од зграда биле су смјештене и канцеларије управе Студентског центра Пале. Испред зграде студентског дома накнадно је изграђен љетни амфитеатар (позорница), који је пружао могућност организовања културних догађаја на отвореном.

Паљани, старосједиоци добро се сјећају златних времена Дјечијег дома на Каловитим брдима у Палама. Историја овог објекта датира још из 1938. године, јер се тада у овом дому и основао Црвени крст. И у књигама је записано  да је Дјечији дом на Каловитим брдима датира још од прије Првог свјетског рата. Након рата и адаптације, дом је служио за опоравак дјеце, физички слабе, неухрањене и анемичне. Дом је изгорио 1941. године, те је реконструкција извршена након Другог свјетског рата. Од тада носи назив Дјечији дом, па Дом извиђача „Будућност“.  Било је то мјесто у којем су долазиле генерације основаца и средњошколаца из цијеле тадашње Југославије. За вријеме посљедњег рата, Дом је удомио бројне избјеглице, а након рата био је студентски дом, мјесто из којег су излазиле прве генерације студената тадашњег Српског Сарајева.

 

/ИС радио/