ПОЈАЧАНЕ АКТИВНОСТИ ПОЛИЦИЈЕ ЗА ПРЕДСТОЈЕЋЕ ПРАЗНИКЕ

1123

На подучју Полицијске управе Источно Сарајево у прва три мјесеца биљежи се смањање броја кривичних дјела из области криминалитета, јавног реда и мира, као и безбједности саобраћаја, а за предстојеће празнике биће појачане активности полиције, изјавио је начелник ове управе Бранимир Шеховац.

Он је на конференцији за новинаре навео да је у протеклом периоду успјешно организован Европски фестивал младих, на којем није забиљежен ниједан инцидент, додавши да је и зимска туристичка сезона на Јахорини успјешно завршена и да није било кривичних дјела.
Наводећи да је у току реализација пројекта постављања видео-надзора на подручју града Источно Сарајево, Шеховац очекује да ће то у скоријем периоду бити завршено.

Он је истакао добру сарадњу са локалним заједницама, Окружним јавним тужилаштвом Источно Сарајеву, као и са другим полицијским агенцијема, прије свега Министарством унутрашњих послова Кантона Сарајево.

Шеховац је нагласио да истрагу у случају убиства Милоша Остојића у Источном Сарајеву води Управа за тешки и организовани криминалитет, а да припадници Полицијске управе заједно са њима раде на расвјетљавању овог кривичног дјела.

Начелник Сектора криминалистичке полиције Небојша Поповић истакао је да је у првом тромјесечју регистровано 88 кривичних дјела, што је за 24,8 одсто мање у односу на исти период 2018. године, а поднесено је 77 извјештаја и пријављено 82 лица од којих 20 повратника у вршењу кривичних дјела.

Поповић је нагласио да је регистровано 66 кривичних дјела општег криминалитета, што је за 26,7 одсто мање у односу на упоредни период.

“Од тога су 34 кривична дјела по непознатом починиоцу, а расвијетљено је укупно 30 кривичних дјела, од чега 10 из ранијег периода”, рекао је Поповић и додао да је коефицијент укупне расвијетљености 81,6 одсто, а по непознатом починиоцу 68,2 одсто.

Према његовим ријечима, поднесено је 57 извјештаја против 54 лица.

Поповић каже да је у извјештајном периоду обрађено и шест кривичних дјела привредног криминалитета и поднесена четири извјештаја против пет лица, а причињена материјална штета износи 11.047 КМ.

Он је напоменуо да су регистрована и четири кривична дјела неовлашћене производње и промета дроге за која је пријављено 10 лица, а одузето је 5,88 килограма марихуане, 312,93 грама спида и 28,2 грама кокаина.

Поповић је додао да су у извјештајном периоду евидентирана и три кривична дјела кријумчарења лица и откривено 20 миграната.

Начелник Сектора полиције Милан Чворо нагласио је да су у извјештајном периоду регистрована 82 кривична дјела нарушава јавног реда и мира, што је идентично као и у упоредном периоду.

Чворо је навео да је поднесено 11 захтјева за покретање прекршајног поступка и издат 81 прекршајни налог против 94 лица.

Он је напоменуо да су се у прва три мјесеца догодиле 184 саобраћајне незгоде, што је за 19,7 одсто мање у односу на упоредни период, у којима ниједно лице није смртно страдало, а повријеђено је 51 лице.

Чворо истиче да је у прва три мјесеца регистровано 6.713 прекршаја у саобраћају, а санкционисано 6.313 учесника.

 

/Срна/