ПАЛЕ- Фабрика Мотора специјалне намјене ремонтоваће тенковске моторе за Војску Србије?

1724
Пале - Вулин - Ђокић - посјета Фабрици мотора специјане намјене

Фабрика Мотора специјалне намјене из Пала ремонтоваће тенковске моторе за Војску Србије. Уговор вриједан милион марака договорен је јуче приликом посјете министра одбране Србије Александра Вулина овом колективу. Са министром индустрије Српске Петром Ђокићем, Вулин је разговарао и о модалитетима будућег рада овог колектива, у заједничком интересу и Српске и Србије.

Стижу ли бољи дани за посрнулог паљанског привредног гиганта ФАМОС Коран? За Фабрику мотора специјалне намјене – краткорочно – сигурно да, јер ће већ у петак бити потписан уговор са представницима Министарства одбране Србије, о ремонту тенковских мотора.

“Ремонт 10 тенковских мотора коштаће 63 милиона динара тако да можемо да кажемо да ће имати шта да раде и да ће моћи да почну да попуњавају своје капацитете”, рекао је Вулин.

Радници за машинама, њих тренутно 70-ак, слика је која ће поново путовати из овог колектива. Најмање три мјесеца! А онда ће двије Владе – Српске и Србије – заједно тражити начин да пострнулом гигнату бар дјелимично и дугорочно врате значај.

“Поступак би провела Влада РС уз пуну консултацију са Владом Србије и другим надлежним институцијама у Србији. Ми дугорочно желимо да, у сарадњу са Владиом Србије, рјешавамо ово питање на начин да уђемо у поступак приватизације Фабрике мотора специјалне намјене Пале”, навео је Ђокић.

Погони Фамос Корана, друге привредне цјелине у склопу истог комплекса, однедавно су у власништву општине. На 62.000 квадратних метара земљишта, 26.000 квадрата простора у девет објеката, машине и инфраструктура локална власт преузела је за 2,2 милиона марака.

Амбиције су да ту буде успостављена пословна зона и покренута ничим лимитирана производња. Покретање машина у Фабрици специјалне намјене, узајамни је вјетар у леђа и прилика да се дио инфраструктурних проблема заједнички рјешава.

Бошко Југовић, начелник општине Пале, нагласио је да су разговарали о производњи одређених компоненти у заједничкој фабрици , те да је потребно саградити и топлану која би гријала овај објекат.

Први инвеститори у пословној зони, очекују се већ сљедеће године. Истовремено, министар Вулин не скрива интересовање и жељу за помоћ намјенској индустрији Српске, у чије капацитете спада и Фабрика мотора.

И није само интересовање за паљанске “специјалне моторе” зарад потреба Војске Србије и намјенске индустрије с друге стране Дрине. А она већ респектабилан извозник и на свјетско тржиште. То није разлог да стагнира, већ прилика да се додатно инвестира, каже министар Вулин.

И паљански “специјални мотори” купце су раније проналазили не само у другим европским државама, већ и на другим контитентима. Могу ли здружено, на обострано задовољство?

 

 

/trebevic.net/