ПАЛЕ- Гондола у функцији почетком децембра

1858

Завршетак прве фазе изградње кабинске гондоле од Равне планине према Јахорини требало би да буде финализован за око 20 дана, када се очекује пробна вожња, након чега би овај савремени вертикални транспорт требало да буде у функцији почетком децембра, када се очекује отварање овогодишње ски-сезоне, рекао је Срни идејни творац овог пројекта и власник Компаније „Мајнекс“ Пале Вељко Голијанин.

„Ове године ‘Гондола Пале – Јахорина’ – ‘Јахорина експрес’ биће наш новитет, а пратиће га и 7,5 километара новоизграђених ски-стаза, проширење и дренирање ски-стаза, као и њихово затрављивање што ће обезбиједити још боље и безбједније услове за све скијаше и посјетиоце који намјеравају да и ове године дођу у наш центар“, најављује Голијанин.

Оснажили смо, истиче он, систем за вјештачко осњежавање стаза увођењем нових ски-топова, тако да их сада имамо 11 који су инсталирани на централној стази хомологизованој по ФИС-стандардима, чија је нова дужина 1.350 метара.

Према његовим ријечима, ријеч је о изузетно функционалом и ефикасном систему, који је добио највише оцјене од интернационалног лидера у области вјештачког осњежавања фирме „ТехноАлпина“.

„С тим у вези, направили смо и два вјештачка језера, односно двије акумулације капацитета 30.000 метара кубних воде. Нама толика количина воде за прављење вјештачког снијега и није потребна, али због љетног садржаја ми желимо да та два језера буду мјесто за релаксацију и уживање свим љубитељима природе“, наглашава Голијанин.

Он додаје да је на овој локацији, која је названа Видиковац због прелијепог погледа на врхове Влашића, Торника, Златибора и обронке романијског платоа, изграђена Колиба „Гондола“, као пратећи садржај, која има капацитет од око 300 мјеста и која ће бити на услузи гостима.

„Захваљујући ниској температури ваздуха, ми смо већ синоћ направили прве хрпе, односно акумулације вјештачког снијега, које ће у наредном периоду бити употријебљене за прављење стазе за скијање“, каже власник фирме „Мајнекс“.

Према његовим ријечима, ову сезону обиљежиће неколико великих ски-такмичења на међународном нивоу, од којих је прва заказана за 14. децембар, када би требало да буде одржана ФИС-трка „Трофеј Равна планина“.

„То је нешто што ће бити историја, јер је то прва трка тог нивоа која ће на овим просторима бити одржана у децембру. То је, уз за сада једину гондолу у БиХ, круна свих наших досадашњих напора везаних за реализацију прве фазе пројекта Ски центар ‘Равна планина’. То је велики помак и успјех, а све захваљујући великом труду и напору свих људи који раде и који су ангажовани у оквиру дјеловања нашег ски-центра“, закључује Голијанин.

Портпарол и маркет-менаџер Ски центра „Равна планина“ Борислава Пурковић рекла је за Срну да ће се гондола „Јахорина експрес“, у првој фази, састојати од 19 кабина које могу да приме до 10 скијаша, односно посјетилаца, тако да ће укупни капацитет гондоле бити 2.200 путника на час.

„Овај модерни вертикални транспорт у значајној мјери, осим безбједног и комфорног превоза скијаша и наших гостију, растеретиће постојећи ски-лифт чији је капацитет око 800 скијаша на час, тако да сматрамо да ове и наредних сезона више неће бити чекања нити гужви на полазној станици код ресторана ‘Гондола'“, навела је Пурковићева.

Поред тога, наглашава она, и ове године за најмлађе госте у понуди ће бити беби-лифт и ски-вртић, који задовољавају највише безбједносне стандарде, те ски-рентал са свом потребном опремом за скијање по веома приступачним цијенама.

Према њеним ријечима, проширени су и ресторанске капацитети. Ресторан „Гондола“ у подножју Равне планине проширен је на 1.000 мјеста са терасама, а у функцији ће бити и новоизграђени ресторан „Колиба“ код вјештачких језера на врху скијалишта, на такозваној међустаници гондоле, која би у другој фази требало да буде изграђена ка Јахорини, у правцу врха Огорјелица.

„Новост је и експрес-ресторан, линија са брзом храном, односно готовим јелима, за све скијаше који што више да уживају у чистом ваздуху и прекрасном природном амбијенту Равне планине“, додаје портпарол „Мајнкеса“.

Пурковићева напомиње да је проширен и паркинг у овом јединственом ски-центру, чији је капацитет сада око 1.000 возила, и што је још важније паркирање возила за све госте и даље је бесплатно.

„Цијене ски-паса биће благо кориговане навише, али водићемо рачуна да то не буде проблем за наше госте, који ће као и до сада моћи да уживају у ноћном скијању сваку ноћ што је, такође, јединствена ски-понуда у окружењу“, истиче она.

Према њеним ријечима, ово скијалиште повезано је стазом за нордијско скијање и стазом за моторне санке, дужином од 12 километара, са могућношћу рекреативног алпског скијања.

Говорећи о сарадњи овог центра са локалном заједницом, Општином Пале и Градом Источно Сарајево, као и ресорним министарствима у Влади Републике Српске, Пурковићева је изразила наду да ће Туристичка организација у Источном Сарајеву коначно и Ски центар „Равну планину“ уврстити у туристичку понуду Града као једну од значајних дестинација на туристичкој мапи овог дијела Републике Српске.

Она је потврдила да је до сада у овај приватни пројекат компаније „Мајнекс“ уложено око 25 милиона КМ.

„За другу фазу овог грандиозног пројекта, који се односи на повезивање гондолом Равне планине са Јахорином, правцем према врху Огорјелица, очекујемо укључивање и Олимпијског центра ‘Јахорина’, као и других надлежних институција и организација који су заинтересовани за његову реализацију“, навела је Пурковићева.

 

 

/Срна/