ПАЛЕ- Набавком новог возила рјешава се проблем санитетског превоза

1444

Директор Дома здравља Пале Владимир Лучић рекао је за Сарајево-РС да је изузетно задовољан што ће ова здравствена установа добити још једно санитетско возило, те уз санитет купљен прошле године, биће завршен проблем санитетског превоза за ову локалну здравствену установу.

Лучић је изразио захвалност Министарству здравља и социјалне заштите Републике Српске и руководству општине Пале који су финансирали набавку новог санитетског возила.

„Веома смо задовољни што је Дом здравља Пале ушао у круг малог броја домова здравља који ће добити ново санитетско возило. Брз и сигуран санитетски превоз је један од битних елеманата пружања квалитетне здравствене заштите“, рекао је Лучић за Сарајево-РС портал.

Он је напоменуо да паљански Дом здравља пружа здравствену заштиту за више од 23.000 становника општине Пале, а уколико рачунамо студенте који овдје бораве, тај број је знатно већи.

„У зимском периоду на Јахорини се налази велики број туриста. Најближа болница је удаљена 30 км од Пала. Дом здравља Пале у свом саставу има двије подручне амбуланте које су удаљене више од 15 км од Пала. Све ово су елементи који сами по себи истичу значај набавке новог санитетског возила“, истакао је Лучић.

Лучић је подсјетио да је Дом здравља Пале прошле године, уз помоћ општине Пале, купио санитетско возило, чиме је замијењен санитет стар више од 20 година.

Реализацијом новог пројекта, овај Дом здравља ће посједовати два нова санитетска возила са најновијом технологијом и медицинском опремом.

Позитивна страна јесте и то што се Дом здравља Пале налази на листи ријетких који из властитих средстава могу да обезбједе новац за набавку медицинске опреме, а у протеклом периоду издвојено је више од 150.000 КМ.

„Набавили смо и зановили опрему у лабораторији и центру базичне рехабилитације. Уз помоћ донације Удружења Срба из Торонта добили смо нов ултра-звучни апарат у служби гинекологије“, истакао је Лучић за овај портал.

Најмлађи становници општине Пале више не морају да иду у Сарајево како би добили основне налазе крви и ЦРП, то од сада могу да раде и у лабораторији Дома здравља.

Директор Лучић истиче да ће у наредном периоду активности усмјерити ка додатном побољшању услова рада, што ће довести до подизања квалитета здравствене заштите.

„Ту прије свега мислим на пројекат проширења и реконструкције ХМП. Уз помоћ општине Пале и властитим средствима, надам се да ћемо у наредном периоду реализовати овај пројекат“, додао је он.

Осим тога, у плану је да се у наредном периоду пошаље одређен број љекра на додатне специјализације, што ће такође захтијевати одређена новчана средства.

„Уз помоћ оснивача општине Пале и властитим средствима, која добијамо преко Фонда здравственог осигурања, а са којима имамо веома добру сарадњу, надам се да ћемо реализовати све задате циљеве“, каже Лучић.

Дом здравља Пале нашао се на списку шест домова здравља из Републике Српске која ће добити нова санитетска возила, укупне вриједности 448.300 КМ.

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић потписао је у Бањалуци уговор са директором фирме „Ауто-дијелови и сервис БЛ“ Жељком Савићем о набавци санитетских возила.

Рок испоруке је 14 седмица након закључивања уговора.