ПАЛЕ-И након 27 година њихова хуманост нема граница

1074

Пуних 27 година чланице Кола српских сестара “Света великомученица Текла” из Пала традиционално помажу онима којима је помоћ потребна. Сваке године на Велики петак чланице Кола са радошћу фарбају васкршња јаја поводом највећег хришћанског празника Васкрса.

Према ријечима предсједнице Кола српских сестара Љиљане Нешковић Коло српских сестара је започео са хуманим радом ратне 1992. године у априлу мјесецу и до данашњег дана настављају несебично да помажу другима. У рату су помоћу разних организација и друштвених предузећа имале помоћ. Нешковићева се данас присјетила и ратних година када су чланице Кола српских сестара са Пала кувале у великим количинама и за војску и за избјеглице.

„Ми смо имале четрдесет чланица, а данас нас је шеснаест. Дође некад неко и од омладине да нам помогне. Настојимо да чувамо нашу православну вјеру и традицију а то нам чини велико задовољство. И након завршетка рата без имало двоумљења наставиле смо са радом, па све док нас здравље послужи ми ћемо помагати, а даће Бог да и подмладак настави и крене нашим стопама и да ће прослављати нашу крсну славу Свету Великомученицу Теклу која је и симбол нашег постојања“ истиче Нешковићева.

Више од деветнаест хиљада вунених пари чарапа су чланице Кола српских сестара оплеле за војнике ВРС током рата. Џемпере и војничке капе нису успјеле ни избројати.

Нешковићева истиче да су сваку акцију урадиле уз благослов блаженопочившег митрополита Николаја. Она истиче да велику подршку имају од Градске управе Источно Сарајево, од којих су прошле године добили сребну повељу за несебичан рад и труд, као и општине Пале али и привредника са подручја општине Пале.

Члан Кола Славица Голијанин рекла је да годинама успијевају да прикупе средстава од донатора како би обезбиједили поклоне за велике празнике и лицима која су у стању социјалне потребе помогли и уљепшали празнике.

Сњежана Фрогмен из Канаде каже да је дошла у Пале како би велики празник провела са својом мамом и захвалила се чланицама Кола српских сестара што сваке гоодине уложе велики труд и рад у фарбање јаја и што помажу онима који нису у могућности да обезбиједе основне потрепштине за највећи хришћански празник Васкрс.

“Света великомученица Текла” за свој хуманитарни рад током 27 година постојања добила је бројна признања, одликовања и захвалнице, међу којима и Крст милосрђа и Грамату Српске православне цркве.

Чланице Кола српских сестара данас су офарбале око 2.000 васкршњих јаја која ће уручити станарима колективног смјештаја за избјегла лица, Дома за стара лица “Натура” и Удружењу за дјецу и омладину са посебним потребама “Сунце”.

 

/ИС радио/