СОКОЛАЦ- Делегација Србије посјетила „Мали Зејтинлик“ и манастир „Соколицу“

1459

Делегација из Републике Србије, коју су чинили полазници Осме класе Високих студија безбедности и одбране у Школи националне одбране – Министарства одбране Републике Србије, боравила је у Сокоцу и том приликом су са начелником општине Милованом Бјелицом разговарали о стању безбиједности, као и свим задацима и плановима развоја овог краја.

Делегацију, су чинили представници Министарства обране Републике Србије, Војске Србије, Безбједносне информативне агенције Србије, Министарства унутрашњих послова, Омбдусман Војводине, Предсједништва Републике Србије – генерални секретар и представник Оружаних снага Босне и Херцеговине , који су полазници осме класе Високих студија безбједности и одбране Министарства одбране РС, као и представници управе Високих студија и Школе националне одбране у које се једном годишње реализује највиши ниво усавршавања официра и државних службеника Министарства одбране.

Приликом боравка у Сокоцу, делегација која је представљала Републику Србију посјетила је Манастир Светог Великомученика Георгија на Равној Романије, у коме их је дочекао Игуман манастира „Соколице“ Архимандрит Андреј. У своме излагању игуман Андреј госте је упознао са историјатом манастира.

 Земљиште за изградњу храма је дао један домаћин са овога подручја који је изгубио сина у посљедњем отаџбинском рату. Уз благослов блаженопочивајућег Митрополита Дабробосанског Николаја, ова монументална грађевина, мало ремек дјело Београђанке архитекте, Љубице Бошњак никло је овдје на Романији. Овај храм је спомен страдилим војницима Сарајевско – романијске регије, а на зидовима су уклесана имена преко четири хиљаде погинулих војника. Ктитор храма, је човјек који је међу нама господин Милован, он је дао велики допринос за изградњу храма, а Богу хвала, ево већ 15 година постојимо, опстајемо и Богу се молимо. У храму су и кивоти са моштима Светога Георгија, Првомученика Стефана, Светога Сергеја Радоњешкога, Василија Блаженога, Новомученика Момисицких и Житомислицких, а мошти смо добили на дар од руског епископа из Москве. У капели у порти храма налазе се уписана имена припадника Младе Босне, Балканских ратова и припадници краљеве војске из Другог свјетском рату. Свето Јеванђеље каже да нема веће љубави и жртве, него живот свој дати за ближње своје, а људи чија су имена на зидовима овога храма су дали све своје, а ево и народ овога цијелог краја одужио им се на овај начин што је отргнуо од заборава њихову љубав и племенитост. Хвала вам што сте нас посјетили, рекао је Игуман Андреј.

Након посјете Равној Романији делегација државних функционера из Републике Србије у пратњи начелника општине Соколац Милована Бјелице упутила се ка Малом Зејтинлику, војничком спомен гробљу. У порти храма Свете Петке у Малом Зејтинлику дочекао их је протојереј ставрофор Илија Чупић. Свештеник Чупић гостима из Србије захвалио се на посјети, те им испричао како је настало Војничко – спомен гробље Мали Зејтинлик.

– Војничко спомен гробље је изграђено по угледу на војничко спомен гробље на Зејтинлику. У њему почива близу хиљаду српских војника са подручја сарајевско – романијске регије. Гробље је настало, након 1996. године по завршетку посљедњег Отаџбинског рата. Након потписивања Дејтонског споразума, дошло до масовног егзодуса 150.000 Срба из Сарајевских насеља – Вогошће, Грбавице, Добриње, Хаџића, Илиџе, Рајловца, Илијаша, Центра и других дијелова. Тада је дошло до масовног ископавања и преношења гробница српских бораца, од чега је један дио био организовано пренесен на данашњу локацију српског војничког спомен-гробља Мали Зејтинлик у Сокоцу, говорио је протојереј ставрофор Илија Чупић.

О великом страдању Срба на овом подручју, гостима су говорили и предјседник Борачке организације Жељко Лалић и начелник општине Соколац.

Лалић је изразио задовољство овом посјетом делегације Србије, истакавши да га је до сада вријеђало то што ово велико српско стратиште није довољно посјећено од стране народа братске Србије. Он је додао да посебан акценат треба ставити на то да екскурзије које пролазе кроз Босну и Херцеговину не заобилазе ово свето мјесто.

Начелник општине Бјелица рекао је да је Соколац такође дао велику жртву у посљедњем рату, те да је са подручја ове мале општине погинуло 286 бораца, додавши да је просјек старости од 969 сахрањених у Малом Зејтинлику 52 у Кнежини око тридесет и девет година, те да су мајке губиле и по два сина и мужа. Бјелица је рекао да конвоје туге који су кренули 1996. године никада не може заборавити народ овога краја, те да овдје почива младост сарајевско – романијске регије. Додао је да су Сокочани још тада показали своју племенитост, као и да је ово историјско и свето мјесто баш тамо гдје и треба да буде.

Након посјете Војничког спомен гробља у Сокоцу, са јаким емоцијама и утисцима гости из Србије крећу пут Београда. Кажу да ово неће бити њихова посљедња посјета Романији и да са собом носе све ово што су имали прилику да чују и виде.

 

/општина Соколац/