ПАЛЕ- Играни филм „Такси блуз“ отвара овогодишњи „Јахорина филм фестивал“

911

На 13. Међународном фестивалу документарног филма, туризма и екологије „Јахорина филм фестивал“, који ће бити свечано отворен 25. септембра на Палама, биће приказано 79 филмова из 32 земље.
Директор „Јахорина филм фестивала“ Мирко Деспић рекао је Срни да је за учешће на овогодишњем фестивалу било пријављено 507 филмова из 51 државе, а да су селектори одабрали 79 који ће бити приказани на пројекцијама у хотелу „Дамис“ на Палама од 14.00 до 22.00 часа.

Деспић је навео да ће фестивал бити отворен у сриједу, 25. септембра, у 19.00 часова у Културном центру Пале, након чега ће бити приказан играни филм „Такси блуз“ режисера Мирослава Стаматова.

Према његовим ријечима, на фестивалу ће бити приказани и филмови којима ће то бити и свјетске и европске премијере, а као и сваке године највећи дио филмова биће приказан паралелно са званичним пројекцијама и на Телевизији ОСМ, што овај фестивал по броју гледалаца чини јединственим у свијету.

Улаз за све пројекције је бесплатан.

Из званичног програма „Јахорина филм фестивала“ издвајају пројекцију српског филма „Теслин народ“ режисера Жељка Мирковића, који је подржао Савјет министара.

Деспић наводи да ће се од 25. до 28. септембра у четири фестивалске категорије аутори борити за једну од званичних награда „Златни јавор“ за најбољи документарни филм, кратки играни, експериментални и студентски филм одвојено у међународној конкуренцији и у домаћој конкуренцији.

Аутори ће се борити и за Гран при фестивала за најбољи филм без обзира на категорију и „Златни јавор“ за најбољи филм БиХ.

Чланови жирија који ће оцјењивати документарне и кратке игране филмове су проректор бањалучког универзитета Лука Кецман, новинар и путописац Ахмед Боснић, режисер Милован Пандуревић, ТВ режисер Марин Цвијетић и уредник редакције за културу ФТВ Марио Пејић.

Покровитељи „Јахорина филм фестивала” су Министарство просвјете и културе Републике Српске, Фонд за заштиту животне средине Републике Српске, град Источно Сарајево, општина Пале, Олимпијски центар „Јахорина“.

Церемонија додјеле награда и затварања фестивала предвиђена је за 28. септембар у хотелу „Дамис“ на Палама од 12.00 часова.
/Срна/