ПАЛЕ- Нема обољелих, под надзором 92 лица

768

У општини Пале нема обољелих од корона вируса, а 92 лица су под надзором надлежних служби, што је за 15 више него јуче, док је за девет особа завршен четрнаестодневни здравствени надзор, саопштено је из Штаба за ванредне ситуације општине Пале.

Петнаест особа које су од јутрос, односно синоћ под надзором, на подручје општине Пале стигле су из земаља региона, по двоје са подручја Србије и Хрватске, док је седам лица дошло из Њемачке, двоје из Холандије, те по једно лице са Малте и из Канаде и њих ће за вријеме трајања надзорне мјере, као и сва друга лица која су одраније под надзором свакодневно обилазити контролни органи, односно припадници општинске Комуналне полиције, којима ће по потреби асистирати и припадници полиције Републике Српске.

„Оно што је у овом тренутку специфично јесте чињеница да на подручју општине Пале, од укупног броја лица која су под прописаним здравственим надзором има њих двадесет чије матичне адресе нису у овој локалној заједници и они се налазе у апартманима у Палама и на Јахорини“, наводи се у саопштењу.

Из општинског Штаба за ванредне ситуације потврђено је да се та лица свакодневно уредно јављају надлежној служби у Дому здравља Пале, те да их, као и све остале особе којима је прописана мјера здравственог надзора редовно контролишу припадници паљанске Комуналне полиције.

Штаб за ванредне ситуације и даље апелује и упозорава све грађане који су евидентирани и стављени под здравствени надзор да су обавезни да испоштују све што им је наложено од Дома здравља и контролних служби, ради сопственог и здравља грађана Пала уопште.

Сви који се не буду придржавали наложених мјера, односно уколико их припадници Комуналне полиције општине Пале не затекну на кућним или адресима које су пријавили као мјесто боравка током здравственог надзора, биће новчано кажњени, а потребно је да знају да је и Републички штаб за ванредне ситуације, посредством МУП-а Републике Српске прописао и јасне кривичне санкције у складу са одредбама кривичног закона, подсјећају из Штаба за ванредне ситуације ове локалне заједнице.

Такође, из Штаба апелују на неодговорне појединце који су примијећени да организују журке и пијанке на одређеним локацијама, остављајући за собом гомиле смећа, да то више не чине, имајући у виду чињеницу да на тај начин угрожавају своје, али и здравље становника општине Пале.

„Свјесни смо да лијепо вријеме и викенд носе потенцијални ризик већег окупљања и у сарадњи са Полицијском станицом Пале обилазићемо и овдашња излетишта с намјером да дјелујемо одоговорно и превентивно, те спријечимо евентуална масовнија окупљања“, наглашава се у саопштењу.

Припадници Полицијске станице Пале већ су реаговали на ову појаву и наставиће да појачаним патролним активностима и даље прате да ли има евентуалног кршења наредбе општинског Штаба у вези са забраном масовних окупљања, те у случају да их буде примијенити прописане санкције.

На подручју општине Пале завршена је дезинфекција јавних установа и предузећа, коју је спровела овлаштена фирма, а општинско предузеће „Пале стан“ доставило је заједницама етажних власника са којима имају уговор о одржавању стамбених зграда одређена средства за дезинфекцију заједничких просторија.

 

/Срна/