ПАЛЕ- Од сутра „Филмотека“, посвећена вијеку од рођења Фелинија

788

„Филмотека“, посвећена вијеку од рођења чувеног италијанског режисера Федерика Фелинија, биће одржана од сутра до четвртка, 30. јануара, у Кинотеци Републике Српске на Палама.

На програму су три филма из Фелинијевог опуса „Кабиријине ноћи“, „Осам и по“ и „Фелинијев Казанова“, најављено је из Кинотеке Републике Српске.

„`Филмотека` ће бити одржана у Амфитеатру Економског факултета са почетком у 19.00 часова, а улаз је слободан“, наведено је у саопштењу.

Сутра је на програму први филм – „Кабиријине ноћи“ из 1957. године, са Ђулијетом Месином у главној улози која игра храбру и несаломиву римску проститутку коју је издао и опљачкао младић кога воли, али упркос свему започиње живот изнова.

„Фелини је, осим режије, написао и сценарио за овај филм заједно са Пјером Паолом Пазолинијем, а награђен је Оскаром за најбољи страни филм 1958. године“, навели су из Кинотеке.

У сриједу, 29. јануара, на програму је филм „Осам и по“ из 1963. године, који је добио име као осми и по Фелинијев филм, при чему је под пола филма подразумијевао своје доприносе омнибус филмовима „ЛЈубав у граду“ и „Бокачо 70“.

Посљедње вечери „Филмотеке“, у четвртак, 30. јануара, на програму је „Фелинијев Казанова“ из 1976. године – сценографски спектакуларан филм снимљен на енглеском језику са Доналдом Сатерландом у насловној улози, а награђен је Оскаром за најбоље костиме.

 

/Срна/