ПАЛЕ- Почела ревија руског филма

879

Пројекцијом филма „Поп“ аутора Владимира Хотињенка, који је снимљен према истинитој причи из периода Великог отаџбинског рата, синоћ је на Филозофском факултету на Палама отворена Једанаеста ревија руског филма.

Трећи секретар Амбасаде Русије у БиХ Лилија Сабирова рекла је новинарима да ће током пет дана бити приказана изузетна достигнућа руске кинематографије, те да дуже времена имају добре односе са Филозофским факултетом на Палама гдје се проучава руски језик.

Она је навела да су у ову високошколску установу више пута долазиле делегације руских универзитета, и да ту ради професор Иља Тјапков из невладине организације „Руска хуманитарна мисија“.

„Данашњи догађај је још једна потврда постојеће плодотворне сарадње. Намјеравамо да и даље организујемо културне и едукативне манифестације у градовима Републике Српске. Фестивалска недјеља представља красна дјела савремене руске киноматографије и класике, а од посебног значаја је филм `Поп`, који отвара филмски фестивал“, истакла је Сабирова, додајући да ће бити представљени и филмови о модерном животу у Русији, о спорту и другом.

Декан Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву Драга Мастиловић каже да им је драго што је Филозофски факултет по 11. пут домаћин Ревије руског филма.

Према његовим ријечима, претходних година један од организатора био је Жељко Стојановић заједно са Амбасадом Русије у БиХ, а ове године организацију је преузео Центар за руске студије који је основан прошле године на овом факултету, а који наставља низ успјешних активности које нису везане само за истраживање и изучавање руског језика већ и руске историје, културе и умјетности.

Мастиловић је навео да на овај начин Филозофски факултет продубљује одличну сарадњу не само са Амбасадом Русије у БиХ него и са универзитетима из Руске Федерације, и да су потписали сарадњу са још два универзитета из Москве.

„Изузетну сарадњу имамо са Руском хуманитарном мисијом на Балкану чије је сједиште у Београду, а чија помоћ и подршка Филозофском факултету и катедри за русистику и Центру за руске студије је драгоцјена. Захваљујући њима, ми сада имамо и сталног лектора руског језика на факултету“, нагласио је Мастиловић.

Мастиловић подсјећа да су ове године покренули и нови студијски програм за руски језик и међународне односе који је препознат и од Владе Руске Федерације, тако да им је драго што сарадња са Руским универзитетима иде узлазном путањом.

На репертоару ревије налази се пет филмова, а филм „Поп“ приказан је вечерас.

Током Ревије гледаоци ће данас и сутра, 10. и 11. децембра, моћи да погледају филмове „Дневник његове жене“ који говори о животу руског књижевника Ивана Буњина, те „Острво“, изузетно остварење Павла Лунгина.

У четвртак, 12. децембра, биће приказан филм Никите Михалкова „Сунчаница“, снимљен према мотивима дјела Ивана Буњина, а у сриједу, 13. децембра, филм Романа Пригунова „Бездушни“.

Сви филмови биће приказани у амфитеатру факултета од 19.00 часова.

Ревија руског филма до сада је више пута одржана у Мостару, Сарајеву, Билећи, Невесињу, Бијељини, Брчком, Приједору, Котор Варошу, Бањалуци, Фочи, Зворнику, Власеници, Рогатици, као и у Србији и Црној Гори.

Ревија руског филма, коју су организовали Амбасада Руске Федерације у БиХ и Филозофски факултет Пале, трајаће до сриједе, 13. децембра.

/Срна/