ПАЛЕ- Почеле „Госпојинске свечаности“

1124

Отварањем изложбе слика ликовне колоније Удружења љубитеља умјетности Пале „Уљуп“ вечерас је на Палама почела манифестација „Госпојинске свечаности“, организована поводом крсне славе општине – Успења Пресвете Богородице.
Предсједник „Уљуп-а“ Горан Шиник истакао је да су изложена 23 дјела са посљедње ликовне колоније, која су рађена техникама уље на платну, акрилик на платну, пастел и акварел.

Он каже да је изложба продајног карактера, јер морају да продају један фондус слика како би организовати наредну колонију и то је начин на који опстају.

Шиник истиче да ће изложба бити постављена док трају „Госпојинске свечаности“, након чега ће припремати другу изложбу легата.

Начелник општине Пале Бошко Југовић наглашава да су жељели да једном овако лијепом изложбом почну „Госпојинске свечаности“, јер култура је нешто што чини једну локалну заједницу заједно са привредом и осталим елементима.

„Општина Пале ће да подржи Удружење љубитеља умјетности“, рекао је Југовић и захвалио челним људима Удружења што су одвојили вријеме и изложили 23 изузетно квалитетна дјела у фоајеу Културног центра Пале.

Дан славе општине традиционално ће обиљежити бројне културно-спортске манифестације у склопу програма „Госпојинских свечаности“, које се завршавају 29. августа концертом Културно-умјетничког друштва „Младост“.

Сутра у 17.00 часова биће одржан ски-ролер куп „Пале 2018“, а у понедјељак, 20. августа, у Културном центру Пале чланови Студентског позоришта из ове општине извешће представу „Вечерас Нушић прича“.

Свечана сједница Скупштине општине Пале биће одржана у понедјељак, 27. августа, у 19.00 часова, након чега ће наступити групе „Катера“ и „Амадеус бенд“.

На дан славе Успења Пресвете Богородице, 28. августа, у 9.00 часова биће служена Света архијерејска литургија у Цркви Успења Пресвете Богородице, након чега ће услиједити литија и дефиле улицама Пала, као и полагање вијенаца на Централном спомен-обиљежју.

У 12.00 часова је планирано ломљене славског колача и ручак у салону „Станишић“, а у вечерњим часовима планиран је концерт групе „Рибља чорба“.

 

 

/Срна/